Dünya basını ABD kongresinin basılmasını böyle gördü: Trump'ın mirası!

2 Kasım seçimlerinde koltuğu Joe Biden’a kaptıran ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçiler kongre binasını bastı. Dünyanın konuştuğu olayda Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı, Ulusal Muhafızlar sokağa indi. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Adam Kinzinger, "Bu bir darbe teşebbüsüdür" değerlendirmesi yaptı. Olayın çığrından çıkmasının ardından Trump itidal çağrısı yaptı. Olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı yükseldi. Dünya basını ABD’deki şoke eden olayı işte bu şekilde gördü.

Giriş Tarihi 07 Ocak 2021, 09:37 Güncelleme 07 Ocak 2021, 09:41
Dünya basını ABD kongresinin basılmasını böyle gördü: Trump’ın mirası!

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkent Washington DC'deki "Amerika'yı Kurtar" adlı mitinginin ardından ortalık karıştı. Mitingin ardından aralarında aşırı sağcı Trump destekçilerinin de bulunduğu bir grup, seçim sonuçlarının resmileşmesine yönelik tescil oturumunun yapıldığı Kongre binası önünde toplandı.

Bu noktada polislin müdahalede bulunduğu bazı Trump destekçileri, barikatları aşarak Kongre binasını bastı. Capitol olarak adlandırılan Kongre binasında giriş-çıkışlar kapatılırken, güvenlik güçlerinin destek kuvvet istediği belirtildi.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Çarşamba 18.00'dan Perşembe 06:00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

DC'ye komşu Virginia eyaletinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Vali Ralph Northam, olağanüstü kararı aldı ve 18.00 itibarıyla Wasgington'la sınırı olan Arlington ve Alexandria kentlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
ABD Kongresinin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiği bildirildi. Washington Polis Şefi Robert Contee, Kongre binasında yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

DÜNYA BASINI BÖYLE GÖRDÜ
ABD'de yaşanan tarihi kaos dünya manşetlerine böyle yansıdı:

The New York Times: Kapitol'e saldırı tahliyeleri getirdi; bir Cumhuriyetçi, "Bu, Trump'ın onun mirasının bir parçası" dedi

The Guardian: Trump destekçisi çeteler ABD Kapitolü'nü bastı; kaos yaşandı

The Washington Post : Trump destekçisi çeteler Kapitol'ü bastı; Başkan kalabalığı isyan ve şiddete teşvik ediyor

The Daily Telegraph: Demokrasi abluka altında

Daily Express : ABD'de anarşi

Financial Times: Pence'in seçimle ilgili Trump'ı yarı yolda bırakmasıyla isyancılar Kongre'ye akın etti