Son dakika... Sudan Askeri Geçiş Konseyi yeni bir darbe girişiminin engellendiğini duyurdu

Sudan Askeri Geçiş Konseyi, ülkede yeni bir darbe girişimi olduğunu ve bunun engellendiğini duyurdu. Sudan Askeri Geçiş Konseyi, engellenen yeni darbe girişiminin muhalefetle varılacak nihai anlaşmayı baltalamayı amaçladığını ve girişimde bulunan bir komutan ve bazı subayların gözaltına alındığını açıkladı.

Giriş Tarihi 11 Temmuz 2019, 23:50 Güncelleme 12 Temmuz 2019, 01:01
Son dakika... Sudan Askeri Geçiş Konseyi  yeni bir darbe girişiminin engellendiğini duyurdu

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberine göre, Sudan Askeri Geçiş Konseyi, ülkede yeni bir darbe girişimi olduğunu ve bunun engellendiğini duyurdu. Sudan Askeri Geçiş Konseyi, engellenen yeni darbe girişiminin muhalefetle varılacak nihai anlaşmayı baltalamayı amaçladığını ve girişimde bulunan bir komutan ve bazı subayların gözaltına alındığını açıkladı.

Askeri Konseye bağlı Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Orgeneral Cemal Ömer, Sudan devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, silahlı kuvvetler ve istihbarat teşkilatından muvazzaf ve emekli isimlerin yer aldığı başarısız bir darbe girişimi olduğunu, girişimin başındaki komutan ile 7'si muvazzaf 12 subay ve 4 astsubayın gözaltına alındığını belirtti.

Orgeneral Ömer, engellenen yeni darbe girişiminin muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile varılacak nihai anlaşmayı baltalamayı amaçladığını ifade etti.

AGK Sözcüsü Şemseddin Kebbaşi, haziran ayında da bir grup asker ve siyasinin karıştığı darbe girişimi olduğunu açıklamıştı.

SUDAN'DA YAŞANANLAR
Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla hükümet karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Müdahaleden sonra Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdül Fettah Abdülrahman Burhan, gelecek 9 ay içerisinde demokratik seçimlerle sivil yönetime geçilmesi için seçime gidileceğini açıklamıştı.

Ancak Sudan güvenlik güçleri, başkent Hartum'daki ordu karargâhı önünde 6 Nisan'dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle demokrasi nöbeti tutan muhalif göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmıştı.

Sudan Doktorlar Komitesi ise olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısının 113'e ulaştığını ifade etmişti.

Olayların ardından Hartum'da sivil itaatsizlik eylemi başlatılmıştı.