Kanserin yolu boğazdan geçer

Kişinin hayat kalitesini düşüren kanserde doğru beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, “Tuzlu, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2024 Güncelleme 26 Nisan 2024, 07:01
Kanserin yolu boğazdan geçer

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda tedavi yöntemlerinde çok önemli ilerlemeler yaşansa da kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kanser, özellikle beslenme konusundaki etkileri nedeniyle hastaların ve ailelerinin daha fazla endişelenmesine neden olabiliyor.

Yemek yemede zorlanma, iştah kaybı, mide bulantısı, tat değişiklikleri ve sindirim sorunları gibi olumsuzluklar hem hastayı hem de ailesini üzüntü ve kaygıya sevk edebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah, vücudu besleyici gıdalarla desteklemek, tedaviye bağlı yan etkilerle mücadele etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kanser hastalarına beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor:

ŞEKERLİ GIDALARDAN KAÇININ
Büyük öğünler yerine küçük ve sık öğünler yapın. Bol suyun yanı sıra, taze sıkılmış meyve suları ve sevdiğiniz çorbaları içerek de sıvı alımını destekleyebilirsiniz. Mutlaka sebze ve meyve tüketin. Yan etkileri en aza indirerek daha rahat beslenebilmek için; özellikle şekerli gıdalar, işlenmiş etler, tuzlu, yağlı ve kızartılmış yiyecekler ile alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınmak gerekir. Yüksek kaliteli protein alın. Basit karbonhidrattan uzak durun.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN