Tarihi 28 Ocak 2011

Hangisi?

Hayatta sürekli seçimler yaparız; fark etsek de etmesek de.
Yaptığımız seçimler kimi zaman hayatımızı belirler; hatta yönünü bile değiştirir. Kimileri ise günlük akışa hafif dokunuşlar bırakır, o kadar.
Her seçtiğiniz şey için başka bir şeyden vazgeçmiş olursunuz. O yüzden de 'her seçim bir vazgeçiştir' tarzı söylemler duyarız. İstediğimiz iki şeyin aynı anda gerçekleşmesi neredeyse imkansız; istisnalar hariç. Canımız hem çikolata hem turşu çekiyorsa ikisini aynı anda ağzımıza atar mıyız? Ama belki hem çikolata hem de bisküvi istiyorsa onları beraber yiyebiliriz.
Peki canımız hem yemek yemek istiyor hem de kilo almak istemiyorsak? Bu nasıl olacak? Doğru seçimler yaparak! İnsanız; yaşamımızı sürdürmek için doğal ihtiyaçlarımız var. Yiyeceğiz elbette. Ama yediklerimizi seçebiliriz.
Bazı yiyeceklere 'dur' diyebiliriz.
Bazılarını daha çok tüketebiliriz.
Bunun için de bilinçli olmamız gerekir.
Önümüze konanı yerken dikkat edebiliriz. Canımızın istediğini yerken bir kez daha düşünebiliriz. Okumak, araştırmak, bir bilene danışmak gerekir.

HELLİM Mİ? KEÇİ Mİ?

Mesela, basit bir soru sorayım hemen. İki peynir arasında seçim yapmak zorunda kalsanız hangisini yersiniz?
Hellim Peyniri veya Keçi Peyniri?
Sorduğum insanların yarısı hellim, yarısı keçi peyniri dedi. Hellim denince de akla kızartılmış hellim peyniri geliyor tabii.
Diğeri de keçi sütünden üretilen peynir.
Sağlık açısından, diyet açısından doğru cevap: Keçi Peyniri olacak. En düşük kalorili peynir meselesine girmiyorum; konunun uzmanı değilim.
Ancak bir beslenme uzmanından aldığım bilgiye göre; canımız peynir istiyorsa hellim yerine keçi peynirini seçelim. Çünkü keçi sütü peynirinde daha az maya, süt, tuz ve yağ var. Hatta yağ oranı inek ve koyun peynirinden daha düşük. Hellim peynirinde ise, bol miktarda tuz ve yağ var. Eh siz karar verin.

SEBZE FARKI

Veya şu ikisi arasında seçim yapalım.
Üç tabak ebegümeci mi? 1 adet bisküvi mi? Bu miktarlarla bile ikisinin de kalori miktarının aynı olduğunu biliyor musunuz?
Tıkınana kadar ebegümeci veya bamya yemeği yiyin, bisküvinin 100 gramındaki 470 kaloriye anca yetişiyorsunuz; çünkü 100 gram ebegümeci sadece 47 kalori.
Arada tam 10 kat fark var!
Bu konulara nereden girdim? Paris'ten yeni dönen bir arkadaşım mesaj attı. "Ece acil yardımına ihtiyacım var. Paris'te antrikot ve makaron yemekten üç günde 4 kilo aldım. Hemen nasıl kilo verebilirim?"
Tabii ben beslenme uzmanı değilim, ama herkes sağlıklı yaşadığımı bilir. Bir kez de profesyonel detoks programına katılmıştım. Bu yüzden de arkadaşıma bildiğim kadarıyla önerilerde bulundum.
Az ve sık sık yemesini önerdim ilk olarak.
O bir kaç gündür sebze, meyve yiyor, çorba içiyor, bir de ekmek ve eti kesti.
Bakalım sonucu ne olacak? Umarım istikrarlı bir şekilde dengeli beslenmeye devam eder.
Yazımın başında da belirttiğim gibi; hayat bizim, seçimler de bize ait, dolayısıyla sonuçlar da bizden sorulur.

* * *
Günün Sözü:
"Sanatçı, dehasını, kimseyi hoşnut etmemeyi göze aldığı gün keşfeder."
Andre Malraux