DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Kasım 2015

Sistitte kanlı idrar görülebilir

Hocam 21 yaşındayım. Bayanım. Arkadaşlarım sık idrara çıktıklarından doktora gidince sistit tanısıyla ilaç kullanıyorlar. Bende sık idrara çıkarım. Ama kendimi bildim bileli alışkanlığım bu. Sistit olursak sadece sık idrar şikayeti mi olur?
Hayır. Sık idrara çıkma şikayetlerden sadece birisidir. İdrar yaparken yanma ve sızı acil idrar yapma isteği, geceleri idrara kalkma vardır. Bazen sızı idrar yaptıktan sonra olur ve birkaç damla kan görülebilir. İdrar kanlı da olabilir. Hastalar genellikle idrarlarının bulanık ve kötü koktuğunu söylerler. Gene birçok hastanın ağrılı cinsel ilişki şikayeti vardır. Karında hassasiyet ve hatta küçük çocuklarda karın ağrısı, bulantı ve kusma da tabloya eşlik edebilir. Ateş genellikle yoktur.

8 yıldır şeker hastasıyım. Kendimi ihmal ettim. Sinirlerin mahvolmuştur dediler. Öyleyse bende hangi şikayetler olur?
Yüksek ve kontrol edilmeyen kan glikoz yükseklikleri nöropati diye tanımlanan bir hasara neden olabilir. Hissi sinirler etkilenmişse ayaklar ve ellerde uyuşukluklar, özellikle ayak tabanlarında çakıl taşına veya mantara basıyormuş veya eller şişmiş gibi bir his olabilir. İnce beceriler yine bozulabilir. Ağrı ve sıcağın algılanması azalabilir veya kaybolabilir. Vücut durumundan haberdar olmayı sağlayan sinirler etkilenmişse denge kusuru olabilir. Yani sinirin olduğu her yerde değişik şiddet ve özellikte rahatsızlıklara neden olabilir.