BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 10 Şubat 2014

CHP'de Sarıgül- Ulusalcı krizi

CHP'nin açıklamayı sona bıraktığı İstanbul'un gözde ilçelerindeki belediye Başkan aday belirleme toplantılarında kıyamet koptu. İstanbul'un büyük ilçelerine kendisine yakın isimleri getirmeye çalışan Mustafa Sarıgül'e CHP'nin ulusalcı kanatları bariyer koydu.
Cumartesi gece yarısına ve Pazar günü bir ara verilmek zorunda kalınan toplantılarda İstanbul baronlarının adaylar üzerindeki kapışmaları bir yarışmaya döndü.
Güç odaklarının mücadelesi deprem yaratacak sonuçlara yol açtı. Krize giden süreç cumartesi günü başladı.
CHP'nin cumartesi gece yarısına kadar devam eden Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Umut Oran, Bihlun Tamaylıgil'den oluşan 5'li komisyona Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu, Gürsel Tekin ve Erdoğan Toprak'ın eşlik ettiği toplantıda gece kavga çıktı..

Su bardağı fırlattı

İstanbul'un Beşiktaş ve Bakırköy ilçe adayları üzerinde yoğun tartışmalar yaşandı. Özellikle Bakırköy için adı geçen Ateş Ünal Erzen ismine Adnan Keskin'den itiraz geldi. Keskin, Ateş Ünal Erzen aday olursa Mustafa Sarıgül'ün adaylıktan çekileceğini belirtince Gökhan Günaydın "Çekilirse çekilsin" şeklinde çıkışta bulundu. Tansiyonun iyice yükselmesi üzerine Adnan Keskin fenalaşırken Gökhan Günaydın ise Keskin'e su bardağı fırlattı.
GÜRSEL TEKİN: Komiteden çıkan isimlerin hep Mustafa Sarıgül'e yakın adaylarla belirlenmiş olmasına Gürsel Tekin tepki gösterdi. İddiaya göre Gürsel Tekin Pazar toplantısına gelmeden önce sabah saatlerinde telefonla bazı isimlere karşı çıkarak "Artık bu kadar yeter. İsyan bayrağı çekeceğiz. İstanbul'u Sarıgül'e teslim ettiniz" diyerek tartışmanın dozajını gösterdi.

Güç odakları kapıştı

Pazar günü yapılan toplantının sabah bölümünde kıyamet koptu. Kavgalar üzerine, CHP Parti Meclisi toplantısı bir ara saat 16.00'ya ertelendi. Tekrar başlayan toplantıda, deprem oldu. Komitenin bazı isimleri değiştirildi.
BAKİRKÖY: Ateş Ünal Erzen devre dışı bırakıldı. Yerel Seçim Aday Belirleme Komisyonu'nun belirlediği Mehmet Karlı'yı (Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi) MYK değiştirdi.
Sarıgül'le Erzen arasındaki gerilim 2005 yılına kadar dayanıyordu. 29 Ocak 2005 yılındaki CHP kurultayında dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal'a rakip olan Sarıgül, kurultayda tartışma sonrasında Erzen'e yumruk atmıştı. Sarıgül, Erzen için "Erzen bana tuzak kurdu. O kurultayda beni sinirlendirip, tahrik etti. Bu hareketi siyasette 10 yılıma maloldu. Ondan hesap soracağım. Ateş Ünal benim kırmızı çizgimdir" ifadelerini kullanmıştı.
KADIKÖY: Selami Öztürk devre dışı bırakıldı. Baronlar kapışınca, yeni aday belirlenemedi. Kadıköy için Bülent Kerimoğlu ve Aykut Nuhoğlu'nun ismi gündemde. Bu iki isim PM'de oylanacak.
BEŞİKTAŞ: İsmail Ünal harcandı.
Aday Belirleme Komitesi Tonguç Çoban'ı koydu. MYK bu isim üzerinde kesin karara varamadı.
Tonguç Çoban, Sarıgül'e çok yakın isim.
CHP karşıtı olarak bilinen 10 Aralık Hareketi'nde de aktif rol almıştı. DİSK'in o dönemki Başkanı Süleyman Çelebi'nin danışmanıydi. Çoban, daha sonra Türkiye Değişim Hareketi'nin Kurucular Kurulu Üyesi olmuş. Sarıgül ile birçok etkinliğe katılmış.
BEYOĞLU: Aylin Kotil (Mustafa Sarıgül'ün eski eşi). Taksim Dayanışma, farklı bir ismi önermişti.
ŞİŞLİ: Mustafa Sarıgül'ün adayı, İnönü'nün torunu Hayri İnönü...

SONUÇ: Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy Belediye Başkan adaylarını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bizzat belirleyeceği söyleniyor. Aday belirleme komisyonu ile MYK arasında çıkan kriz sonrası CHP Parti Meclisi'nin muhtemel depreme çare arayacağı vurgulanıyor.