Stres yapma mideni kanatma!

‘Stres mideden vuruyor’ diyen Prof. Dr. Gümürdülü uyardı: Birçok hastalığın tetikçisi stres, sindirim sistemini bozarak, reflü, gastrit, ülser, mide kanaması hatta kansere bile neden oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2017 Güncelleme 20 Aralık 2017, 00:00
Stres yapma mideni kanatma!

İÇİNDEKİLER

Her hastalığın altından çıkan stres, mideyi bitiriyor!
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, stresli dönemlerde mide kanamalarının arttığına dikkat çekerek, sindirim kanalının önemli organlarından midede oluşan yanma, ağrı, gaz gibi şikayetlerin büyük kısmının stres kaynaklı olduğunu belirtiyor.
Stresin mide kanamasına zemin hazırladığına işaret eden Prof. Dr. Gümürdülü, stresin yanı sıra mide kanamasına yol açan diğer etkenleri şöyle anlatıyor...
"Aspirin, kortizon, kan sulandırıcı ve romatizmal ilaçlar, ağrı kesiciler...
Düzensiz ve mide asidini artırıcı gıdalarla beslenilmesi.
Alkol, sigara kullanımı, stres, yanık veya ağır travmalar, yoğun bakımda tedavi, yaşın ilerlemesi mide kanamasını tetikleyen faktörler arasındadır. Aşırı kusma veya öğürme, yemek borusunda ve yemek borusunun mideye bağlandığı bölgede tahribata ve buna bağlı olarak kanamaya neden olabilir. Yemek borusu ve midede oluşan tümörler kanama nedenleri arasındadır."

TEDAVİ YOLLARI...
"Mide ağrısının da eşlik ettiği mide kanamalarında hastaya ağrı kesicilerin verilmesi veya yemek yedirilmesi, süt içirilmesi mideye daha çok tahribat verir. Ancak, ilaçlar nedeniyle yaşanan mide kanamasında, bu ilaçlar kesilerek, alternatif ilaç kullanımı önerilebilir.
Kanama sebebi enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi uygun seçenekler arasında yer alıyor. Alkol ve sigarayı bırakmak, düzenli ve sağlıklı bir beslenme programına geçiş yapmak tedavi için kritik önemdedir.
Mide kanaması hayati fonksiyonları kötüleştirecek bir duruma getirdiyse (halsizlik, baş dönmesi, bayılma gerçekleştiyse) kişi en kısa zamanda hastane ortamına getirilmelidir." "Mide kanamasına yol açan sebep ortadan kaldırılmadığı sürece (Helicobacter pylorinin devam etmesi, karaciğer sirozuna bağlı özofagus varislerinin tedavi edilmemesi gibi) kanama tekrarlayabilir. Mide koruyucu almadan ağrı kesici kullanımı da kanama yapar. Kanama geçirenler baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içecekler ile ağrı kesici kullanımından kaçınılmalıdır."

SÜT-FASULYE TÜKETMEYİN
"Mide krampı yaşıyorsanız süt ürünü tüketmeyin. Midenize sıcak kompres yapmak veya havlu sararak sıcak tutmak ağrıları azaltabilir. Gaz yaptığı bilinen fasulye, brokoli ve diğer sebzeleri tüketmeyin. Ayaklarınızın altına 2 yastık koyup sırt üstü uzanın."

SAKİNLEŞMEK İÇİN BUNLARI YİYİN!
MUZ, AVAKADO, YULAF: Bu besinler içerdikleri triptofan amino asidi ve potasyum minerali sayesinde stresli durumlarda azalan serotonin salgısını arttırır.
BADEM, FISTIK, CEVİZ: Çinko, B vitaminleri, Omega-3 ve E vitamini zengini bu besinler strese karşı yatıştırıcı özellik gösterir.
DOMATES, GREYFURT: Güçlü bir antioksidan olan likopen ve C vitamini içerikleriyle stresle savaşta yardımcı olur.
SOMON, TON BALIĞI, SARDALYE: İçerdikleri Omega-3 sayesinde stres oluşturan hormonların azalmasına destek verir.
KUŞKONMAZ: İçindeki folik asit sayesinde stres yaratan hormonun etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur.
YABAN MERSİNİ: Strese karşı etkili C vitamini ve antioksidan maddeler yönünden oldukça zengin bir meyvedir.
PAPATYA, MELİSA, YASEMİN ÇAYI: Strese karşı iyi gelen besinler arasında olan, uykusuzluk ve yorgunluğa iyi gelen bu bitkilerin çaylarından yararlanabilirsiniz.

BELİRTİLERE DİKKAT!
Mide kanaması ani ve şiddetli kanama veya hafif ve süreklilik göstermeyen şekilde görülebilir.
En fazla görülen 5 belirti, baş dönmesi, göz kararması, ayakta duramama, halsizlik, bayılma ve şoktur.
Parlak kırmızı veya kahve telvesi şeklinde kusma, siyah dışkı, kramp şeklinde karın ağrısı ve halsizlik gibi yakınmalar olabilir.

AĞRI KESİCİ BESİNLER
Herhangi bir hastalık olmadığı durumlarda yaşanan mide ağrısını hafifletmek için ekmek, tost, muz, pilav (çok az yağlı), haşlanmış patates, haşlanmış tavuk (derisiz) gibi besinler tüketilebilir.

Diğer yardımcı besinler şöyle:
Yoğurt ve kefir: Sindirime yardımcı probiyotik içeriğiyle mideyi rahatlatır.
Keten tohumu: Yüksek oranda lif ve sağlıklı yağ olarak bilinen Omega-3 yağ asidi içeren keten tohumu kabızlığa iyi gelir ve kabızlık nedeniyle oluşan şişlik ve mide ağrılarını azaltabilir.
Zencefil çayı: Sindirime yardımcı olan zencefil çayı mide asidi üretimini dengeler ve özellikle aşırı yemek sonrası yaşanan mide ağrısını hafifletir