Aşka kestane dopingi

Buz gibi havalarda akşamların keyif yiyeceği kestane binbir derde deva oluyor. Cinsel güce fayda sağlayan bu besin çiftlerde arzuyu artırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ocak 2015 Güncelleme 03 Ocak 2015, 00:02
Aşka kestane dopingi

İÇİNDEKİLER

Kışaylarında bol bol tüketilen kestane, lezzetiyle sevilen besinler arasında yer alıyor. Yüksek vitamin ve mineral oranıyla hastalıklarla savaşan kestanenin doyurucu bir besin olduğunu ifade eden Kadıköy Florence Nightingale Hastanesinden, Beslenme ve Diyet uzmanı Güzin Çaltı Yener, bu gıdanın cinsel gücü de artırdığın belirtiyor. Yener, "Kan dolaşımını hızlandırmada etkili olan kestane besleyici ve kalori değeri yüksek bir meyvedir. Bol miktarda yağ ve protein içeren kestane vücuda enerji veriyor, cinsel gücü artırıyor. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gideriyor" şeklinde konuşuyor. Yener, kestanenin bol lifli ve karbonhidratlı bir tohum olduğunu vurgulayarak şu faydalarını sıralıyor...

C vitamini kaynağı: Aynı zamanda yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifler,B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda içermektedir.
Kansere karşı koruyucu: Güçlü bir antioksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayarak kansere karşı da koruyucu etki göstermektedir. n Demir deposu: Kestane; demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin olup çok ta iyi bir potasyum kaynağıdır.

Çölyak hastalığı: Kestane aynı zamanda gluten içeriği olmayan bir yemiş olduğundan gluten içermeyen besinlerin hazırlanmasında da kullanılır; dolayısıyla kestane, gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için de oldukça uygun bir besindir.

Kabızlık: Kestane lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur; kabızlığa karşı korur.

Dolaşım: Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını hızlandırır.

Potasyum zengini: Kestane potasyum içeriğiyle kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynar.

Omega -3: Omega-3 ve Omega-6 yağlarını bulunduran kestane, öğrenme ve hafıza üzerinde, hatta Alzheimer hastalığında önemli bir etkene
sahiptir.

Fosfor: Magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeren kestane; fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı oldukça önemli bir besindir.

NASIL PİŞİRELİM?
Kestaneyi sağlığa zarar vermeyecek şekilde tüketmek için haşlayarak hazırlamak ilk alternatif olmalıdır.

Mangalda pişirilecekse serbest radikal oluşumunu engellemek için ateşe uzak tutulmalıdır.

Kestane haşlandığında nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri yüzde 25 azalmaktadır. Haşlama esnasında kestanenin nişasta bileşimi değişmekte ve ayrıca potasyum ve sodyum miktarları bir miktar azalmaktadır.

Kestane kavrulduğunda nem oranı yüzde 20 azalırken, şeker miktarı yüzde 10 yükseliyor.

100 gr haşlanmış kestane 120 kalori iken; aynı miktarda kavrulmuş kestane tam 200 kaloridir.

KESTANELİ PİLAV TARİFİ
Malzemeler:
2 su bardağı kepekli pirinç
5 su bardağı et suyu/su
3 yemek kaşığı zeytin- yağı
2 orta boy soğan
200 gr kestane
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı çekilmiş himalaya tuzu
3-4 damla limon suyu Hazırlanışı: Esmer pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika bekletip süzün. Kestanelerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlayın. Küp küp doğradığınız soğanları zeytinyağında soteleyin.
Haşlanmış kestaneleri, dolmalık fıstığı ve kuş üzümlerini de ilave edin. Son olarak ta et suyu/suyu, pekmez ve tuzu ekleyip su kaynayıncaya
kadar yüksek ateşte pişirin.