Çıbanın ilacı karaçalı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2014 Güncelleme 08 Nisan 2014, 00:56
Çıbanın ilacı karaçalı

İÇİNDEKİLER

Karaçalı bitkisi flavonlar, tanen, paliurin ve uçucu yağ içerir. Bitkinin meyveleri ve taze yaprakları kullanılır. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Ayrıca, taze yaprakları çıbanların üzerine sarılır.
Kabız ve idrar söktürücüdür.

Cilt için hüsnüyusuf
HÜSNÜYUSUF çiçeği kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanır. İktidarsızlıkta faydalıdır. Yatıştırıcı ve terleticidir. Soğuk algınlığı, grip ve mide üşütmesinden kaynaklanan şikayetleri azaltır. İdrar söktürür. Merhemi cilde renk vermek için kullanılır. Ayrıca bazı cilt hastalıklarına karşı da faydalıdır.

Horasani saçı korur
HORASANİ çiçekleri tomurcuk halindeyken toplandıktan sonra suda kaynatılarak ya da toz haline getirilip bal ile karıştırılarak kullanılır. Zindelik verir ve cinsel isteği arttırır. Saç dökülmesini azaltıcı etkiye sahiptir. Zehirli bir bitki olduğu için hekim kontrolünde ya da hazır
ürünler şeklinde kullanılması gerekir.

Koruk kurdeşen döker
KORUĞUN şerbeti yapılabilir. Olgunlaşmamış, ham üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen "koruk suyu" özellikle salatalara ekşi bir tat vermek için limon gibi kullanılır. Çok tüketmemek şartıyla kabızlığı gidermede de etkilidir. İştahı açar. Göz ağrılarını dindirir. Kurdeşende
faydalıdır.

Ateşe kadın tuzluğu
KADIN tuzluğu kökleri kurutulduktan sonra suda demlenerek ya da meyveleri taze olarak kullanılır. İştah açıcı ve kuvvet vericidir. Mikrop öldürücü etkileri ile özellikle göz çevresinde görülen arpacık gibi şikayetlerde faydalıdır. Safrayı arttırır. Ateş düşürücüdür. Damarları daralttığı için kanamayı azaltıcı etkisi vardır.

Tansiyona kargabüken
KARGABÜKEN acı tadı ile iştah açıcıdır. Vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü artırır. Kalbi yavaşlatarak tansiyonu düşürür. Migren ve adet sancılarını azaltır. Gastrit, kabızlık, bulantı ve sinir hastalıklarında faydalıdır. Çok zehirli bir bitki olduğu için sadece doktor
kontrolünde kullanılmalıdır.

Karayemiş gençleştirir
KARAYEMİŞ sinirleri yatıştırır ve kalp çarpıntısını giderir. Bronşite faydalıdır. Nefes darlığını giderir ve öksürüğü keser. Karın ağrısı ve bulantılara karşı faydalıdır. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Adet gecikmelerini gidermeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile yaşlanmayı önler. Cilt hastalıkları, kanser, alzheimer ve şeker hastalığına karşı da koruyucudur.

Kabızlığa demirhindi
DEMİRHİNDİ ağacının meyveleri yenebileceği gibi baharat olarak da tüketilir. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır. Şerbeti Osmanlı Mutfağı'nda yaygın olarak kullanılmıştır. Meyvesi bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir. Vücudu rahatlatır. Susuzluğu giderir. Yaprakları da bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur.