Siğiller kanser yapar

Halk arasında siğil diye bilinen HPV virüsü rahim kanserine sebep olur. Çok sık görülen bu tehlike yeni geliştirilen aşıyla tedavi edilebiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mayıs 2013 Güncelleme 09 Mayıs 2013, 00:00
Siğiller kanser yapar

İÇİNDEKİLER

Kadınlarda rahmin, rahim ağzı ve rahmin üst kısmı olan 2 tane temel bölümü vardır. HPV virüsü denen siğiller rahim kanserine sebep olabilir. Prof. Dr. Teksen Çamlıbel HPV virüsü ve rahim kanseri tedavisi ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

HPV virüsü nedir? Rahim ağzı ile bağlantısı var mıdır?
HPV virüsü Human Papilloma Virüs kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur ve insan siğil virüsü diye tercüme edilebilir. Cinsel organlardaki ufak ufak siğiller yaratabilir. Bazen bu siğiller vulvada, vajinada, makatın içinde ve dışında ve rahim ağzına kadar ilerleyebilir. Bu virüsün özellikle bazı cinsleri rahim ağzı kanseri, vajina kanseri yaratabilir. Bunun için pap smear testinde bir kişinin siğili olmasa bile bu tarz virüslere rastlanabilir. Rastlandığı zaman da mutlaka tedavi edilmeleri gereklidir. HPV virüsü cinsel ilişki ile geçer. Erkekler de bazen siğil yaratabileceği gibi erkeklerde hiçbir belirtisi olmayabilir.

HPV virüsüne karşı aşı mevcut mudur?
HPV virüsünün özellikle kanser yapan 16 -18 türlerini ve genital siğile neden 6- 11 türlerine karşı aşı geliştirildi. ABD'de 8 Haziran 2006 tarihinde FDA onayı alan bu aşının yakın bir gelecekte Türkiye'de de piyasa çıkmasını bekliyoruz. HPV aşısı Amerika Aşı Komitesi tarafından 11-12 yaşında kız çocukları için zorunlu koruyucu aşı kapsamına alındı. Bu aşıyı yaptırmak isteyenlerin Jinemed'e başvurarak konuyla ilgili bilgi almaları ve nasıl temin edebilecekleri konusunda yardımlarımızı almalarını öneririm.

HPV virüsünün Türkiye'de görülme sıklığı nedir?
Ülkemizde HPV virüsü son zamanlarda sıklıkla görülmektedir. Bu da toplumdaki cinsel ilişki serbestliğinin artması, özellikle Türkiye'ye yurt dışından gelen genel kadınların erkeklere bulaştırması ile de oluşmaktadır.

KAN TESTLERİ ÖNEMLİ
Rahim ağzı kanserleri içinde genetik çalışmalar mevcut. Yine bazı kan testleriyle kansere yakalanma riski yüksek olan kadınlar belirlenip bunların erken tedavileri veya daha yakın takipleri mümkün olabilir. Ayrıca yine HPV tiplemesi yaygın olarak ve daha hızlı yapılarak yine yüksek riskli grup ortaya konabilecektir.

YARIN: ÇOCUK SAHiBi OLUNUR MU?

BURÇİN GÖKTAN