Yeni stratejik ortak Çin

Başbakan Erdoğan'ın tarihi ziyaretinde Çin'le stratejik işbirliğine karar verildi. 6 önemli anlaşmaya imza atıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2012 Güncelleme 10 Nisan 2012, 02:06
Yeni stratejik ortak Çin

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çin gezisinin ikinci gününde Urumçi'den başkent Pekin'e geçti. İkili ilişkileri stratejik işbirliği düzeyine taşıyan 6 anlaşma imzalandı. Erdoğan'ın uçağı dün Pekin'e indiğinde Başbakan bir süre dışarıya çıkmadı. Gecikmenin nedeninin, korumaların bagajdaki silahlarını almak için beklemeleri olduğu öğrenildi.

NÜKLEER MÜZAKERE
Erdoğan'ın ilk durağı Yasak Şehir ve Tiananmen meydanının yanı başındaki Ulusal Halk Meclisi oldu. Çin Başbakanı Wen Jiabao, Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. Ardından görüşmelere geçildi. İmzalanan ilk anlaşma Türkiye ile Çin arasında nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması konusunda oldu. Böylece Türkiye, nükleerde ABD, Rusya gibi ülkelerle yaptığı ön anlaşmaları tamamladı. İkinci anlaşmayla ise Türkiye'nin ikinci nükleer santralı konusunda müzakere kararı alındı.

DOĞU TÜRKİSTAN JESTİ
Çin Başbakanı Jiabao, görüşmenin başında yaptığı konuşmada konuşmasında Erdoğan'ın Pekin'den önce Urumçi'ye yaptığı ziyarete atıf yaptı. "Bu ziyaretiniz umarım çok güzel izler bırakacaktır" dedi.
Başbakan Erdoğan onuruna verilen akşam yemeğinde Çin Başbakanı'ndan Türkçe şarkı sürprizi geldi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Orkestrası, Türk ve Çin heyetlerine, "Gençler", "Siyah saçlı kızım", "İki aslan bir kayada yaslanır" ve "Sarı kurdelem"den oluşan dört Türk şarkısını seslendirdi. Repertuarda 6 Çin şarkısı yer aldı. Yemekte Türk heyetine papaya, ıstakoz çorbası, kızarmış yeşil sebzeler ile tuzlu morina balığı ikram edildi.



KRİTİK ÖNEMDE 6 ANLAŞMA
Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması Çin Ulusal Enerji Ajansı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında nükleer enerji alanında işbirliğini içeren niyet mektubu. İki ülke arasında kültür merkezlerinin karşılıklı kuruluşu hakkında niyet mektubu oldu. TRT ile CCTV arasında ikili işbirliği anlaşması. Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına, müzakerelerin tamamlanmasına dair niyet beyanı. Çin Ulusal Yayın Grubu ile Turkuaz Dergi Grubu arasında işbirliği anlaşması.

TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ
Başbakan Erdoğan, Çin gezisinde Türk heyetine gösterilen ev sahipliği için Başbakan Jiabao'ya teşekkür etti. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'yu Türkiye'de görmek istediklerini belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Jintao'yu Türkiye'ye davet ettiğini söyledi.

BU GEZİ MİLAT
Çin basını, Erdoğan'ın gezisini iki ülke ilişkilerinde "Milat" olarak değerlendirdi. Doğu gazetesi, ilişkilerin hakiki manada 'balayı dönemi'ne girdiğini yazdı. Fınghuang TV ise ziyaretin "Türkiye'nin yüzünü, Batı'dan Doğu'ya çevirdiğinin simgesi mahiyetinde olduğu" yorumunu yaptı.


CHİNA TODAY ÇALIK İŞBİRLİĞİ
Anlaşmalardan birisi de Çin Ulusal Yayın Grubu ile Turkuaz Dergi Grubu arasında yapıldı. Anlaşmaya Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık imza attı. Türkçe basılan China Today isimli dergi Türkiye'deki basımı ve dağıtımı konusunda Çalık Grubu'nun desteğini alacak. İlerleyen dönemlerde ise karşılıklı olarak gazeteci değişimi ve teknik işbirliği yapılacak.

Yahya BOSTAN