Önce sivil anayasa

61. Hükümet'in programını açıklayan Erdoğan birinci önceliğin 'yeni Anayasa' olacağının altını çizdi: Millet bu anayasayı hak etmiyor Yeni metin tam bir toplum sözleşmesi olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2011 Güncelleme 09 Temmuz 2011, 03:33
Önce sivil anayasa

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda 61. Hükümet'in programını açıkladı. Anayasa vurgusu yapan Başbakan Erdoğan, "Milletimiz, 30 yıllık darbe anayasasını hak etmiyor" dedi. İşte programın vurucu noktaları:

KARAR MİLLETİN:
Bu dönemde, milletimizin TBMM'den en önemli beklentisi yeni bir Anayasa.
Hükümet ve AK Parti grubu olarak bu konuda tam bir kararlılık içerisindeyiz.
Toplumun, 30 yıl önce müdahale ürünü olarak kendisine dayatılan bu Anayasayı hak etmediği açıktır. Yeni Anayasa'nın nasıl olacağına millet karar verecektir.

YETKİSİ VAR:
Yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanmasını, tüm toplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tam bir "toplum sözleşmesi" olmasını arzuluyoruz. Bu dönem yeni Anayasa dönemi olacaktır.
Cumhuriyetimizi kuran, en zor şartlarda milli mücadelemize önderlik yapan TBMM, yeni Anayasa'yı yapacak tam yetkiye, güce ve iradeye sahiptir.

REFORMLARA DEVAM:
Kürt meselesinin çözümü için önceki dönemlerimizde ileri adımlar attık. Kardeşliğimizi daha da pekiştirecek reformlara kararlı şekilde devam edeceğiz.

KÜRT SORUNU USTALIKTA BİTECEK:
Ustalık dönemi olan 3. iktidar döneminde temel sorunları milli birlik ve kardeşlik ruhunu egemen kılarak çözmeye kararlıyız. Uzun yıllardır yüreklerimizi yakan sorunların tam anlamıyla çözüme kavuşacağı yegane çatı bu yüce Meclis çatısıdır. Diyalog sürecine en güçlü şekilde destek olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Siyasi polemik yapmadan, ülkemizin geleceğini kısa vadeli menfaatin önünde tutarak, gerekenleri birlikte hayata geçirmeliyiz.

ÇETE VE MAFYA:
Mafya, çeteler ve organize suç örgütleriyle başarılı mücadelemiz sürecektir.

YARGI:
Güven veren bir adalet sistemine ulaşmak temel hedefimiz olacaktır.

EKONOMİDE 5 ANA HEDEF
Erdoğan, ekonomide 5 ana hedefi, "İstikrarlı, sürdürülebilir büyüme, istihdamı artırma, fiyat istikrarını sürdürme, mali dengeleri sağlamlaştırma ve finansal istikrarı koruma" olarak açıkladı. Bu kapsamda Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak, bireysel emekliliğe vergi teşviki gelecek, 400 bin işsize 1.5 milyarlık kaynak aktarılacak, dolaylı vergi yükü hafifleyecek.

'İSRAİL ÖZÜR DİLEMEZSE OLMAZ'
AB reformlarının süreceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde öncü rol üstlenmeyi sürdüreceğini de belirtti ve İsrail'e sert mesajlar gönderdi: "Saldırının takipçisiyiz. İsrail uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasadışı eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça ve bu menfur olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez."