Adana'da MHP kan kaybediyor

MHP'nin doğduğu Adana'da, adı kaset skandalına karışan partinin 1. sıra milletvekili istifa etti. Bu da partinin 4 milletvekili çıkarmasını riske attı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2011 Güncelleme 29 Mayıs 2011, 00:00
Adana’da MHP kan kaybediyor

İÇİNDEKİLER

Güney' in en sıcak kenti Adana, Doğu ve Güneydoğu'dan gelenlerin sığındığı ilk şehir. Terörle mücadele gerekçesiyle köy ve mezraların boşaltıldığı 90'lı yıllarda göç etmek zorunda kalanların bir kısmı Adana'ya bir kısmı da Mersin'e yerleşti. Ve bu iki şehirde Kürt asıllı vatandaşların sayısı büyük ölçüde arttı. Kürt nüfusun artışı, Adana ve Mersin'de BDP'nin desteklediği bağımsız adaylara "seçilme" fırsatı verecek gibi görünüyor. Eski HADEP Başkanı Murat Bozlak bağımsız aday.
Bozlak'ın seçilme şansı yüksek.
Bozlak seçilirse, Adana'da ilginç bir tablo oluşması bekleniyor:
Büyük ihtimalle MHP 4 milletvekilinden 1'ini kaybedecek. Buna karşılık BDP ise ilk kez Adana'dan 1 milletvekiline sahip olacak.

KASET KURBANI
Bir başka deyişle; ana siyasetini "Türk" milliyetçiliği üzerine oturtan MHP ile "Kürt" milliyetçiliği üzerine oturtmuş olan BDP arasında bir anlamda "milletvekili transferi" yaşanacak.
Adana Milliyetçi Hareket'in "doğuş" noktası olarak kabul edilen bir şehir.
60'lı yılların sonunda milliyetçi hareketin Kozan ilçesinden başlatıldığına dikkat çekiliyor. Bu yüzden Alparslan Türkeş hep Adana'dan adaylığını koyardı. Devlet Bahçeli de Osmaniye doğumlu. MHP'nin Adana ile güçlü bağı, bu seçim öncesinde "kaset skandalı" ile darbe almış görünüyor. Çünkü kaseti yayınlananlardan biri de MHP'nin Adana 1. sıra adayı Recai Yıldırım. Skandalın patlak vermesinden sonra Yıldırım istifa etti. MHP'nin Adana yöneticileri, Bahçeli'nin kaseti çıkanları istifa ettirerek şokun atlatılmasını sağladığını söylüyor ama kamuoyundaki etki silinmiş değil.

AK PARTİ GÜÇLÜ
Adana'da 2007 genel seçiminde AK Parti yüzde 36.89 oyla 6 milletvekili çıkarmış, MHP yüzde 22.91, CHP ise yüzde 22.83 ile 4'er milletvekili çıkarmıştı.
Bu seçimde Adana'da milletvekili sayısı değişmedi.
Ancak siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların görüşleri dikkate alındığında, milletvekili dağılımının 6-4-3 ve 1 bağımsız olarak değişme ihtimali yüksek. Başbakan Erdoğan'ın "sağ kolu" olarak bilinen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Adana 1. sıradan aday. AK Parti'nin Adana'daki 6 milletvekilinden 5'i yeniden aday gösterilmiş.
Parti tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarında oy oranının yüzde 40-45 bandında çıktığı belirtiliyor. Bu oran bir anlamda referandumda alınan "evet" oylarını da teyit ediyor.

CHP HEYECANLI
Adana'da CHP teşkilatı da oldukça hareketli. İl Başkan Yardımcıları Süleyman Demiray ve Zeki Eren, anketlerde 3 partinin birbirine yakın seyrettiğini söylüyorlar.
Demiray, "Partilerden biri 5 milletvekili çıkarır, diğerleri geri kalanı paylaşır" diyor.
Bir başka tahmin iki partinin 5'er milletvekili çıkarması, MHP'nin 3, bağımsızların 1 milletvekili çıkarması yönünde.