Kadavrayı göğüs'ledi

28 yaşındaki Mine, ne sigara ne de alkol kullandı. Ama kansere yakalandı. İki memesi hemen alındı. Ardından da organları bağışlanan bir insanın derisinden göğüs yapıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2013 Güncelleme 03 Aralık 2013, 00:00
Kadavrayı göğüs’ledi

İÇİNDEKİLER

Yüzyılın kabusu olan kanser, 28 yaşındaki Mine U.'nun da yakasına yapıştı. İstanbul'da yaşayan Mine U., 5 ay önce sol göğsünde ceviz büyüklüğünde bir kitle fark etti. Hemen doktara gitti. MR çektirdi. Çıkan sonuçlar ise kaygı vericiydi. Zira genç kadının memesindeki kitleler, kanserliydi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Mine, kendini kemoterapi ve radyoterapi sürecine hazırladı. Ancak Mine U., tedavi aşamasını tahmin edemeyeceği kadar kolay atlattı. Zira doktorlar, genç kadının iki göğsünü ameliyatla aldı. Kanserli dokuları tamamen temizledi. Ardından da kadavradan alınan deriyle genç kadına meme yapıldı. "Sağlıklı beslenen, spor yapan biriydim. Sigara bile kullanmazdım" diyen Mine U., ameliyat sonrası yaşadıklarını şöyle anlattı:

KEMOTERAPİ UYGULANMADI
"Hastanede 3 gün kaldım. Biraz kas ağrım oldu o kadar. Taburcu edildiğimde ise sürekli aynada kendime bakıyordum. İzler memenin altında kaldığı için sanki ameliyat olmamış, kayıp yaşamamış gibiydim. Tedavi aşamasında kemoterapi ve radyoterapi görmedim. 1,5 ay sonra da işe başladım. En büyük destekçilerim doktorlarım ve ailemdi."

ANGELİNA'YI SOLLADI...
Ünlü aktrist Anjgelina Jolie, göğüs kanserine yakalanma riski üzerine göğüslerini aldırmıştı. Jolie, silikon taktırırken Mine'ye uygulanan yöntem, tıp dünyasında çığır açtı. Mine'ye kadavradan nakil yapan Erdem Güven, bilim adamlarını kendisine hayran bıraktı.

ÖZEL SOLÜSYONA KONULUYOR
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Erdem Güven, Dermal Matrix denilen yöntemle Mine'nin ameliyatını yaptı. Güven, bu yöntemi şöyle anlattı: "Dermal Matrix denilen bu yöntemle, beyin ölümü gerçekleşen ve organlarını bağışlayan insandan alınan deri Amerika'daki iki laboratuvarda meme estetiğine uygun formatlara getiriliyor. Özel solüsyonların içine konarak tüm biyolojik ve genetik özellikleri yok ediliyor. Tüm bu işlemler, yeni vücudun deriyi reddetmesini engelliyor. Hazır hale gelince alüminyum folyo içine konan deri ameliyat esnasında el değdirilmeden vücuda yerleştiriliyor. Bu yöntemle 2.5 senede 50'inin üzerinde kadını ameliyat ettim."


Pervin METİN