Erdoğan'a dış destek

ABD'de yaşayan Türk akademisyenler, dış basının olayları yanlış aksettirdiğini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Haziran 2013 Güncelleme 11 Haziran 2013, 03:10
Erdoğan’a dış destek

İÇİNDEKİLER

ABD'de yaşayan binin üzerinde Türk akademisyen, Gezi Parkı olaylarının ABD medyasında veriliş tarzına isyan ederek, ortak bir bildiri kaleme aldı. Bildiriye imza atan akademisyenler Türkiye'de meydana gelen olayların, eski iktidarlarını kaybeden ırkçı-ulusçu kitleler tarafından dünyaya özgürlük arayışı biçiminde sunulmasının gerçeklerin ters yüz edilmesi olduğuna vurgu yaptı. 28 Şubat'ın ekonomik, demokrasi ve insan hakları konusunda tükenmişlik noktasına getirdiği Türkiye'de gerçeklerin hiç de öyle bu kesimlerin aksettirdiği gibi olmadığına vurgu yapıldı. Bildiride Başbakan Erdoğan ve AK Parti hükümeti ile Cumhuriyet döneminin tektipçi, azınlıkları, inanışları baskı altına alan ötekileştiren anlayışının yıkıldığını, yerine yeni daha modern ve demokratik düzlemde hareket eden bir sistemin inşa edildiğini belirtildi.

ABD: ENDİŞELİYİZ
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Taksim Gezi Parkı'na yönelik olayları endişeyle izlediklerini söyledi. Carney, "Daha önce söylediğimiz gibi, ABD, tüm demokrasiler için esas olan, barışçıl protesto hakkı dahil ifade ve toplanma özgürlüklerine tam destek vermektedir. Protestocuların büyük çoğunluğunun, haklarını kullanan barışçıl, yasalara uyan sıradan vatandaşlar olduğuna inanıyoruz" dedi.

CEP'E TAKİP!
Ankara Terör Savcılığı, twitter mesajlarıyla ilgili bir ilke imza attı. Savcılık, twitter yoluyla mesaj atılan telefonları "bilgisayar" olarak tanımladı. Bu telefonların incelenebilmesi için mahkeme kararı alındı.

ÖZGÜR KUŞLAR...
Adana'da Twitter'dan attıkları mesajlarda eylemleri planlayıp halkı provake edecek ifadeler kullandıkları iddiasıyla adliyeye sevk edilen 13 kişi serbest bırakıldı. Yine bir polisin ölümüyle ilgili gözaltına alınan 2 zanılının da tutuklanmasına gerek görülmedi.

HERKESİN POLİSİYİZ
Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin her zaman profesyonelliğini koruyarak, hiçbir kitle, grup veya partinin değil tüm vatandaşların polisi olarak görev yapmaya devam edeceğini bildirdi. Emniyet ayrıca "Gezi Parkı olayları nedeniyle hiçbir personelimiz intihar etmedi" dedi.

DOLMABAHÇE'DEKİ CAMİDE İNCELEME
İstanbul Müftülüğü, Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında eylemcilerin sığındığı Dolmabahçe Valide Sultan Camisi'nde yaşananlarla ilgili inceleme başlattı. Beyoğlu İlçe Müftüsü Recai Albayrak, içki içildiği iddia edilen caminin müezzini Süleyman Gündüz'ün bilgisine başvurdu. Yaklaşık 3 saat boyunca caminin güvenlik kamerası kayıtları incelendi.

EYLEMCİLER AĞAÇ SÖKTÜ
İstanbul polisi, Gezi Parkı eylemleri ile ilgili MOBESE görüntülerini basına dağıttı. Görüntülerde eylemcilerin sağa sola saldırdıkları gözlendi. En ilginç tablo ise eylemcilerin bir ağacı kırarak yola barikat yapmaya çalışması oldu
!

İNGİLİZ ELÇİLİĞİ: SERA DİPLOMAT DEĞİL
İngiltere' nin Ankara Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Sera Marshall, Gezi eylemlerini twitter'dan abartılı şekilde yazıp provokatörlük yapmıştı. TAKVİM'in konuyla ilgili haberi üzerine İngiliz Büyükelçiliği açıklama yaptı. Basın Sözcüsü Peter Spoor, "Sera Marshall, bir İngiliz diplomat değil. Kendisi elçilikte yerel personel olarak görev yapan hem Türk hem de İngiliz vatandaşı bir kişi. Dolayısıyla, Marshall'ın görüşleri Birleşik Krallık Hükümeti'nin görüşlerini yansıtmamaktadır" dedi.

DÜNYA İZLİYOR
Başbakan'ın Gezi olaylarına ilişkin açıklamaları dış basında yankı buldu:
Washington Post: Erdoğan, hükümete saygı duymayanların bunun hesabını vereceğini söyledi.
AP: Erdoğan, göstericilere karşı giderek daha sert bir üslüp benimsiyor.
CNN (internet): Erdoğan'dan protestoculara: Sabrın da bir sonu vardır.
Los Angeles Times: Erdoğan, vandallık yaptıklarını belirterek, eylemcilere sert çıktı.
NBC News: Türkiye'nin lideri protestolara karşı meydan okumayı sürdürüyor.
Guardian: Erdoğan, hükümet karşıtlarına, kendilerini sandıkta alt etmeleri çağrısında bulundu.