Közün bittiği yerdeyiz

Devletin tütüne karşı savaşı devam ediyor. Sigaradan sonra nargile de kapalı alanlarda yasaklandı. Tiryakiler ve nargile kafe sahipleri isyan etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2013 Güncelleme 28 Ocak 2013, 02:16
Közün bittiği yerdeyiz

İÇİNDEKİLER

Sigaradan sonra moda haline gelen nargileye de kapalı alanda yasak geldi. Nargile sunumu yapan işletmeler 6 ay içinde yeni bir ruhsat alarak, yeni düzenlemeye uygun satış yapmak zorunda olacaklar. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre nargile satışı yapabilmek için, 'nargilelik tütün mamulü sunumu uygunluk belgesi" aranacak. Böylelikle 'Tütün değil', "Bitki nargilesi" gibi bahanelerle kapalı alanda nargile içilmesinin önüne geçilecek. Nargile satış belgesine sahip tüm işyerleri, sigara yasağı kapsamına dahil olacak. Düzenleme ile artık nargile de sigara yasağına tabii tutulacak. Nargile sunum uygunluk belgesi olmadan kafe, kahvehane gibi isimler altında hiçbir işletmede nargile sunumu yapılamayacak.

RUHSAT ALACAKLAR
Nargilelik tütün mamulü sunumu yapan kişilere, nargile tütünü satmak isteyenlerin, toptan satış belgesi almaları gerekecek. Bu belge mekanın nargile sunması için izin niteliği taşırken, mekanlar yine de kapalı alanda nargile sunumu yapamayacak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "Duman altı" olan ve tütün dahil olmak üzere her türlü bitki karışımının nargile şişesinde sunulduğu bu işyerlerine yasal mevzuattan kaynaklı ceza veremediklerini bildirdi. Yeni düzenleme ile bu işletmelerin de tütün kanunu kapsamına alındığını belirten yetkililer, önümüzdeki 6 ay içinde bu sektörün de kendisine çeki düzen vereceğini kaydetti.

'BİR KEYFİMİZ VARDI O DA GİTTİ'
İstanbul'da bir çok Nargile Kafe'nin bulunduğu Tophane'de yeni düzenleme haber üzüntüyle karşılandı. Tiryakiler ve nargileciler "Nargile keyif için içiliyor. Tophane'ye özellikle nargile içmek için geliniyor. Nargileyle sigarayı eşit göremezsiniz. Nargile günde bir defa keyif için içilir" şeklinde konuştu. Bazı nargileciler "Eskiden dükkânların önüne tente yapıp, açık alan yaratıyorduk. Ama yangın ihtimali nedeniyle dükkânların önüne tente yapmamız yasaklandı. Kış gününde artık kafelerimizin kapısına kilit vurmak zorunda kalırız. Osmanlı'dan günümüze gelen geleneğimiz ölür" diye konuştu. Tiryakiler ise "Bizim bir nargile keyfimiz var. Onu da burada yapıyoruz. 15 liraya üç saat keyif çatıyoruz. Artık bunu da yapamayacağız" diye isyan etti.