Joe Biden özür diledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin iki numarası Joe Biden'ın, 'Türkiye, IŞİD'e destek verdi' sözlerine sert tepki gösterdi: "Eğer bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur" dedi. Bunun üzerine Erdoğan'ı arayan Biden özür dilemek zorunda kaldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2014 Güncelleme 05 Ekim 2014, 01:44
Joe Biden özür diledi

İÇİNDEKİLER

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "En büyük problemimiz müttefiklerimiz. Ancak Türkiye uyandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye'ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz" dedi. Ancak bu yalan, Cumhurbaşktanı Tayyip Erdoğan tarafından sert tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine Beyaz Saray bir açıklama yapıp Biden'in Erdoğan'dan özür dilediğini bildirdi. Cumhurbaşkanı olarak ilk bayram namazını dün Sultanahmet Camii'nde kılan Erdoğan, Biden'ın yalan ifadeleri ve gündeme dair çok önemli açıklamalar yaptı:

Son dönemde, bölgemizde Suriye'de ve Irak'taki gelişmeler nedeniyle hassasiyetimiz ve bölgenin sıkıntıları çok açık, net ortada. Bu vesileyle bu bayramı, bayram gibi yaşamayı Rabbimden niyaz ediyorum. Ne yazık ki İslam dünyası son yıllarda İslam'ın kendi asli kimliğiyle uyuşmayan bir tabloyu yaşıyor. Öldüren Müslüman, öldürülen Müslüman, böyle bir tabloyu yaşıyor.

ÇEVRESİNDEN DOLAŞAMAZLAR

Eğer bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır. Kimse Türkiye'ye ki o dönem başbakanım, ve bu dönemde de yine, başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, bakın terör örgütüne diyorum, bizim en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye adam geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. n BİZ şu ana kadar 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişi deport ettik. Bunları yapan Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir, devletidir. Fransa diyor ki benden bin kişi, İngiltere, 600 kişi orada diyor.

Bunları kendileri söyledikleri halde Türkiye'yi bu tür suçlamayla karşı karşıya bırakmak çok yanlış bir şey. Bunu esefle karşıladım. Biden Harvard'da böyle sözler söylediyse bizden özür dilemesi şart. Bunu da açıkça söylüyorum. Öyle çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir.

Şu anda sınırlarımız malum adeta tehdit altında, bunları görüyoruz. Şu anda Kobani'de olan, yarın belki Haseki'de olacak, belki Afrin'de, belki daha farklı sınırımıza akın bölgelerde olacak. Dolayısıyla tüm bu gelişmelere karşı tabi ki Türkiye Cumhuriyeti olarak tedbirlerimizi azami ölçüde almış bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi en son Cumhurbaşkanlığı makamında da bir üst düzey ulusal güvenlik toplantımızı yaptık. Buna göre de bir yol haritasını takip ediyoruz.

BİDEN TELEFONLA ARADI

Erdoğan'ın bu sert açıklamaları ve Biden'in mutlaka özür dilemesini istemesi, Beyaz Saray'ı harekete geçirdi. Beyaz Saray kaynakları, Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiğine yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi. Açıklamada, "Başkan Yardımcısı, ABD'nin, Türkiye dahil, IŞİD'in kaynaklarıyla mücadelede dünya genelindeki müttefiklerimiz ve partnerlerimizin yaptıkları fedakarlıklar ve taahhütlere büyük değer verdiğimiz konusuna açıklık getirdi. İki lider, ABD ve Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede yakından çalışmasının önemini teyit etti" denildi.

HER ŞEY DEĞİŞİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi'ne olabilecek bir saldırı ihtimali üzerine net mesaj verdi: Her şeyden önce Süleyman Şah bizim vatan topraklarımız. Orada bizim şu anda bizim 40 Mehmedimiz var. Tabi onların kılına herhangi bir şeyin gelmesi halinde Silahlı kuvvetlerimiz başta olmak üzere orada atacağımız adımlar malumdur...

BEYAZ SARAY AÇIKLADI

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın yalan açıklamaları, Beyaz Saray'da büyük panik yaşattı. Sözcü, "Türkiye, ABD için kritik bir müttefiktir ve Başkan Yardımcısı'nın saygı duyduğu ve hayran olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel olarak yakın bir ilişkisi vardır" dedi. Bunun ardından Joe Biden'in Erdoğan'ı arayıp özür dilediği bildirildi. Açıklamada "Her iki lider, IŞİD ile mücadelede yakından çalışmanın önemini teyet etti" denildi.