Siyah-beyaz

ABD'de 18 yaşındaki siyahi gencin öldürülmesinden sonra başlayan olaylar, dün tavan yaptı Çatışmaların siyahlarla-beyazlar arasında yoğunlaşması, Beyaz Saray'da paniği zirveye çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2014 Güncelleme 17 Ağustos 2014, 01:59
Siyah-beyaz

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşındaki Michael Brown'ın öldürüldüğü Ferguson kentine polisle protestocular arasında çatışmalar dün zirveye çıktı... Olaylarda, 10'u ağır, 440 kişi yaralandı. Ferguson'da olayların yaşandığı mahallede siyahilerin yaşamasına rağmen 55 polis memurunun 52'sinin beyaz olmasına tepki gösterenlerden biri olan Yusra, "İşgal altındayız. Bize köpek muamelesi yapıyorlar. Artık yeter, canımızı bile vermeye hazırız. İkinci sınıf muamele görmek istemiyoruz. Rengimizden dolayı bize böyle davranıyorlar" dedi. 10 mermi ile polis tarafından öldürülen Michael Brown'ın kuzeninin, "Bizle birlikte hareket edin, sokaklarda şiddet görmek istemiyoruz. Lütfen barışçıl protestolara devam edin" sözleri de etkili olmadı. Brown'ın tutuklandığı belirtilen dükkanın yakınlarındaki bazı mağazalar yağmalandı.

89 KENTTE OLAYLAR BAŞLADI

47 eyalet ve 89 kente yaşanan çatışmalarda, ırkçılığın öne çıkması Beyaz Saray'ı endişelendirdi. ABD Başkanı Barack Obama, olayların şiddetlendiği 11 bölgeden polisin geri çekilmesini sağladı. Brown'ı vuran beyaz Darren Wilson'ın altı yıllık polis memuru olduğu ve hiçbir disiplin suçu bulunmadığı kaydedildi. Ancak Wilson'ın kimliğinin ortaya çıkmasından sonra Beyaz Saray, ilginç bir karara imza attı. Wilson ve ailesini, önceki gece Kanada'da kenti gizli tutulan bir eve gönderdi. Olayların yatışması halinde Amerikalı katil polisin yargılanacağı iddia edildi.



SATILMIŞ AMANPOUR

Yahudiler'in hakim olduğu Amerikan medyası, Gezi olaylarında dünyayı ayağa kaldırmıştı. Ancak ABD'de yaşanan protesto gösterilerinde 3 maymunu oynamakta ısrarlı olan Yahudi medyasına serte tepki var. Binlerce kişi, CNN International ve Fox News gibi kanalları protesto etti. Yazılı ve görsel medya, büyük protesto gösterilerini görmezden gelmeye devam etti. CNN İnternational'ın yandaş gazetecisi Christiane Amanpour, ırkçı olduğunu bir kez daha kanıtladı ve siyahilere karşı yapılan güç gösterilerinin yanında durdu. Ancak on binlerce kişi Amanpour'a da ağır eleştirilerde bulundu. 'Satılmış Amanpour' yorumları dikkat çekti.



POLİS ORDUSU!

ABD'de yayınlanan bir rapora göre, ABD polisine 2006 yılından beri 93 bin 763 makinalı tüfek, 432 zırhlı araç, 500 hava aracı, binlerce kamuflaj malzemesiyle gece görüş gözlüğü tahsis edildi. Ayrıca savunma departmanının eğitim dergileri dağıtıldı. Askerileştirilen polis birlikleri, Afganistan, Irak gibi dış ülkelerde savaşan ABD askerlerinin görüntüsünü aratmadı. Birçok bölgedeki olaylardaki kamera görüntülerinde de polislerin vatandaşlara orantısız güç kullandığı kesinleşti.


ÇAPULCULARA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI!
Olayların büyümesi üzerine Missouri Valisi Jay Nixon çaresiz kaldı. Nixon, "Bir avuç çapulcunun, halkın güvenliğini tehlikeye atmasına izin vermeyeceklerini " belirtti. Ferguson'da gece yarısından saat 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü durum ilan etti.