Clinton'dan son dakika hamlesi

İsrail'in inşaat yasağı bitmeden önce ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Filistin lideri Abbas'la görüştü. Clinton, doğrudan müzakerelerin sürdürülmesini istedi

Giriş Tarihi 26 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 29 Eylül 2010, 17:24
Clinton’dan son dakika hamlesi

İÇİNDEKİLER

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gece New York'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. 25 dakikalık görüşme sırasında Clinton'ın Abbas'a İsrail ile doğrudan görüşmelerin mutlaka sürdürülmesi gerektiğini söylediği bildirildi. Görüşme, İsrail'in Batı Şeria'da uyguladığı ve ay sonunda süresi dolacak inşaat yasağı sonlanmadan önce ABD'nin son bir diplomatik çabası olarak yorumlandı.

İNŞAAT YASAĞI SÜRMELİ
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ''İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerin ertelenmesi kararını uzatmaması durumunda, yeni başlayan İsrail- Filistin barış görüşmelerinin başarısız olacağı'' uyarısında bulundu. İsrailli yerleşimciler ise yasağın ardından inşaatlara başlamak için hazırlıklara hız verdi. Yerel yetkililer gerekli inşaat izinlerinin verilebilmesi için hafta sonunda da mesai yapacak.

UZLAŞI SİNYALİ

Diğer yandan önceki gece Suriye'nin başkenti Şam'da biraraya gelen Hamas ve El Fetih yetkilileri uzlaşı sinyali verdi. Uzlaşının sağlanması için Mısır tarafından hazırlanan planın bazı noktaları üzerinde anlaşma sağlandığı duyuruldu. Uzlaşı sağlanamayan noktaların ele alınması için ileride bütün Filistinli grupların katılacağı bir toplantı daha düzenlenmesi konusunda mutabık kalındı.

Barış için "zamanı dondurdular"
Tel Aviv'de toplanan barış gönüllüleri, dün başbakanları Binyamin Netanyahu'ya "yerleşim yeri yasağını uzat" çağrısı yaptı. "Önce müzakare et, sonra inşa et" ve "barış için inşaatları dondur" yazılı pankartlar taşıyan grup, oldukları yerde saniyelerce hareketsiz durarak "biz zamanı dondurduk, sen de inşaatları durdur" şeklinde slogan attı.