Mossad'ın gazetesi

Yıllarca İran'da ateşe olarak görev yapan MOSSAD ajanı Yaakov Nimrodi, silah satışından milyon dolarlar kazandı. Sonra Ma'arev gazetesini alan Nimrodi, yayınlarıyla Gizli Servis'in sesi oldu...

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 17 Ağustos 2010, 15:53
Mossad’ın gazetesi

İÇİNDEKİLER

Dünyanın birçok ülkesinde ajan bulunduran İsrail Gizli Servisi MOSSAD, Ortadoğu'da çok güçlü konumda. Eski MOSSAD ajanı Victor Ostrovsky, bu konuda özel bir isme dikkat çekiyor. Yaakov Nimrodi... İsrail'in Tahran'daki askeri ateşesi olarak görev yaparken Barzani ile temasa geçen Nimrodi, sürekli Kuzey Irak'a gitti.

Geçmişte MOSSAD Başkanı olan veya 2. başkanı olarak görev alan Zvi Zamir, Nahik Navut ve Nahum Admoni'yi Barzani ile görüştüren Nimrodi, son derece zeki biriydi. Gelecekte Türkiye'nin güçlenmesini engellemek için Barzani'nin önemine dikkat çeken Nimrodi, İsrailli üst düzey yöneticileri tarafından sınırsız yetki ile ödüllendirildi. Nimrodi, İran-Irak savaşında her iki tarafa da silah ayarladı.
Bu sayede hem savaşın daha uzun sürmesini hem de büyük paraların İsrailli silah tüccarlarına ulaşmasında önemli rol aldı. Kendisi de bu işe soyundu ve milyon dolarlar kazandı.
İsrail'in kuruluşuyla birlikte yayın hayatına başlayan Ma'ariv gazetesini de satın alan Nimrodi, medya imparatorluğunun patronu oldu. 1999 yılında ölen Nimrodi'nin yerine oğlu Ofer geçti. Gazetenin yayın politikası ise hiç değişmedi. İsrail Gizli Servisi'nin destekçisi olarak yayın politikasını sürdüren Ma'ariv'in genç sahibi Ofer, MOSSAD sayesinde rakiplerini alt etmeyi başardı. 2000'li yılların başında İsrail'in tarafsız olan gazetelerin patronlarını MOSSAD'ın teknolojisini kullanarak dinleten Ofer, bu konuda büyük eleştiriler almıştı. İsrail hükümetleri, yurt dışında hakkında açılan davalar nedeniyle sıkıntı yaşayan Ofer'e perde arkasından hep destek verdi.

OSTROVSKY KiMDiR?
Victor Ostrovsky, 28 Kasım 1949 Kanada doğumlu. 10 yaşında İsrail'e giden Ostrovsky 1982'den 1984'e kadar MOSSAD öğrencisi oldu. Ekim 1984'ten Mart 1986'ya kadar ajan olarak görev aldı. MOSSAD'ın içindeki suikast timlerini gördükten sonra istifa etti ve birçok kitap yazdı. MOSSAD konusunda dünyanın en saygın isimlerinden biri olan Ostrovsky, kitaplarında MOSSAD operasyonlarındaki yanlışlara dikkat çekmiş ve çalışanlarına sadece ilk isimleriyle hitap ederek onların güvenliğini tehlikeye atmamıştı. Kitapları 41 ülkede yayınlanan Ostrovsky'nin İsrail hükümetiyle 20'ye yakın davası bulunuyor.

DEFNE BARAK VE MA'ARiV
İsrail'in önemli gazetelerinden Ma'ariv, Türkiye'ye de yabancı değil. Özellikle Defne Barak'ın yaptığı çok özel röportajlar, aynı gün Ma'ariv'de ve Hürriyet'te yayınlandı. Kaddafi, Irak'taki Ebu Garib Cezaevi'ndeki işkenceci er England, Versace ve Libya lideri Kaddafi ile görüşen Defne, Türk okuyuculara da ulaştı. Hürriyet gazetesinin, 'Büyük gazetecilik olayı' diye duyurduğu Er England röportajı, aynı anda Ma'ariv'de de yayınlanmıştı.

İRAN-IRAK-İSRAİL ÜÇGENİ
Nimroni'nin 1973 yılında İsrail adına Yom Kippur Savaşı'nda, Barzani'den ricası oldu.
Irak petrol kuyularını bombalamasını isteyen Nimroni'ye, "Evet" yanıtını veren Barzani, bölgeyi havaya uçurdu.

Barzani ve peşmergelere İsrailliler tarafından yardım edildiği artık kimse için bir sır değil. Barzani, onlardan sadece silah ve malzeme değil, birçok önemli bilgi de aldı. MOSSAD, Barzani'nin güçlenmesini sağladı. n 1969 yılında İsrailli general Rafael Eitan, Irak'ın kuzeyine giderek isyanı yakından görmüş ve isyanın başı Barzani ile mücadeleyi daha yaygın bir savaş haline dönüştürme konusunu görüştü. Eitan, ziyaretten sonra İsrail Savunma Bakanlığı'na Kürtler'in gelişmiş savaş araçları ve silahlarından mahrum olduklarını rapor etti. Sonra da onlara silah ve para yardımı yapılmasını istedi. Bakanlık da bunu kabul etti.

Yıllarca Barzani'nin yanında görev alan Sami Abdurrahman, MOSSAD'la bağlantıyı sağlayan en güvenilir isimdi. Sami Abdurrahman İsrail tarafından özel eğitilip yetiştirilmiş, Irak hükümetinde bakanlık yaptığı sırada Irak hakkında tüm bilgileri İsrail'e gönderdiği yıllar sonra ortaya çıktı. İşte bu durum onun sonunu hazırladı. MOSSAD'ın "Deşifre olanlar, kritik noktalarda öldürülür" mantığıyla hareket eden bir servisti. Abdurrahman 2004 yılındaki bir suikaste kurban gitti.

İran-Irak savaşı sırasında birçok silah tüccarına milyon dolarlar kazandıran Yaakov Nimrodi, bu konuda daha fazla bekleyemezdi. 3 yıl içinde İran'a 250 milyon dolar tutarında silah satan Nimrodi, İrangate'in de önemli isimlerinden biriydi. İsrail'in İran'a silah satarak ordu içindeki bir kanada sızmaya ve Humeyni rejimini yıkmak için düzenlenen operasyonlarda hep Nimrodi'nin adı vardı.

MOSSAD'IN SUİKAST TİMİ

MOSSAD'I BIRAKIYOR


İSTİKLAL'DEN İSTİKBALE

MEDYA KRALINA MOSSAD İNFAZI

SADDAM'I SUİKASTTEN DUBLÖRLERİ KURTARDI