DR. GÖKHAN ORDU

DR. GÖKHAN ORDU

Tarihi 19 Eylül 2009

Bayramda yemeklere dikkat

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Ramazan ayı boyunca dinlenme haline alışan midemiz, bayramın ilk günlerinde fazla yemek yendiği taktirde bizlere zor anlar yaşatabilir.
Oruç sonrası normal beslenme alışkanlığına geçiş başlangıçta yadırganabilir. Bu da bazen düzensiz bazen de aşırı yemek yemeye neden olur. Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise 'Oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. '

TATLI' BAYRAMI OLMASIN

Bayram ikramlarının çoğunlukla şeker, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olduğu düşünülürse dengeli beslenme daha da zorlaşabilir. Sindirim sistemi sorunlarının bayramlarda daha sıklaştığı unutulmamalıdır.