DR. GÖKHAN ORDU

DR. GÖKHAN ORDU

Tarihi 15 Eylül 2009

Çok çay içmeyin

Sahura kalkmak yerine gece yiyip yatmak hiç doğru değildir. Sahurda da mutlaka su içilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. Yiyecek olarak da çorba tarzı, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan biri seçilebilir. Pilav veya hoşaf doğru bir tercih değildir. Kan şekerinin düşmesini önlediği için de mutlaka ekmek yenmelidir.

RAMAZAN AYINDA KISITLANMASI GEREKEN DURUMLAR
1-
Kızartmalar ve yağlı yiyecekler 2- Çok şekerli yiyecekler 3- Sahurda aşırı yemek yeme 4- Sahurda çok çay içme (Çay daha fazla idrar oluşturur ve bazı değerli minerallerin idrarla kaybına yol açar). 5- İftarda aşırı yemek yeme (İftarda az miktarda karın doyurulduktan sonra yatmadan 1 saat önce meyve suları, yoğurt veya daha hafif yiyecekler alınması uygun olur).
HURMA VE MUZ Şeker, fibrin, karbonhidrat, potasyum ve magnezyum kaynağı hurma; protein ve fibrinden zengin badem ve yine potasyum, magnezyum ve karbonhidrattan zengin muz, Ramazan'da yenmesi tavsiye edilen besinlerdir. Ayrıca, iftar ve sahur arasında mümkün olduğu kadar sıvı ve meyve suları içilmelidir. Böylece vücudun su ve elektrolit dengesi muhafaza edilmiş olur.