DR. GÖKHAN ORDU

DR. GÖKHAN ORDU

Tarihi 14 Eylül 2009

Bunlara dikkat!

Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazanlar'da oruç tutanlarda aşağıdaki rahatsızlıklar daha sık görülür:
KABIZLIK: Aşırı rafine gıda alan, az su içen ya da lifsiz beslenen oruçlularda görülebilir. Kabızlık nedeniyle basur ve karın şişmesi de oluşabilir. Önlem olarak çikolata, pasta gibi gıdalardan sakınılmalı, su içmeyi artırmalı ve lifli gıdalar alınmalı.
TANSİYON DÜŞMESİ: Öğleden sonraları oruçlu insanlarda tansiyon düşmesi olabilir. Az sıvı alınması ve tuzsuz yenmesi tansiyon düşmesini artırabilir.
ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI: Özellikle iftara doğru baş ağrısı görülebilir. Eğer düşük kan basıncı ile birlikteyse ağrı ciddi olabilir ve kusma yapabilir.
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ: Halsizlik, titreme, kötü konsantrasyon, fiziksel aktivite yapamama, baş ağrısı, çarpıntı, kan şekeri düşmesinin sonuçlarıdır. Sahurda aşırı şekerli yemek insülin salınımını artırarak gün içinde kan şekeri düşmesine sebep olabilir.
MİDE YANMASI, ONİKİPARMAK BAĞIRSAĞI ÜLSERİ: Ramazan'da boş midede oluşan asit salgısının artması mide hastalıklarını ortaya çıkarabilir. Kahve, kola ve acılı yemekler de mide hastalarına olumsuz etkide bulunur.