OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

Tarihi 13 Nisan 2010

Uyuyamama bir hastalıktır

* Benim en büyük derdim uykusuzluk. Sabaha kadar yatakta dönüp duruyorum. Zaten uyumam da 1 saat alıyor, her gece 4-5 kez uyanıyorum. Tabii ertesi gün çok yorgun ve bitkin bir şekilde geziyorum. Bütün enerjim düştü. Ne yapabilirim?
İnsomnia denen bir uyku bozukluğuna sahipsiniz. Bu rahatsızlık saçma değil tam aksine ciddi ve çok sıkıntı veren bir rahatsızlıktır. Size önerim yatma ve uyanma zamanlarınızı düzenleyin, uykunuz gelmeden yorgun değilken yatağa girmeyin, uyku zamanınıza yakın spor, kafein, alkol ve sigaradan uzak durun. Ilık bir duş yapmak, kitap okumak belki çok hafif bir atıştırma sizi rahatlatıp uyumanızı kolaylaştırabilir.

Sigarayı azaltın
* Benim derdim ağız kokusu, insan içine çıkmaya utanır oldum. Soğan ve sarımsak yemeye hasret kaldım. Buna rağmen bu koku ile başedemiyorum. Bana bir öneriniz varmı? Ağız kokusu sosyal hayatı zedeleyen bir sorundur ve mutlaka üstüne gidip halletmeye çalışmanızda fayda var. Diş hekimi ve KBB uzmanına muayene olup altta yatan sebep var ise tedavi ettirmelisiniz. Eğer belirgin bir neden bulunamaz ise bol sıvı tüketin, dişlerinizi fırçalarken dilinizi unutmayın, diş ipi kullanmaya başlayın, çay, kahve ve sigarayı azaltın, karanfil veya şekersiz nane aromalı
sakız çiğneyin.

Menisküsü ciddiye alın
* Diz ağrısı sebebiyle doktora gittim. Muayene edip MR istedi, sonuç olarak menisküs teşhisi kondu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Acaba ameliyat şart mı?
Menisküs denen yapılar diz eklemini koruyan hava yastıklarıdır, bunların yırtılması o ekleme binen yükü arttırır ve eklemin zarar görmesine neden olur. Eklem kıkırdağında yıkım başlar ve süreç artroz denilen hasara doğru ilerler. Kaldı ki menisküs yırtıklarının kesin tanısı da ancak ameliyat sırasında konulabilir. Doktorunuzu dinlemeniz de fayda var diye
düşünmekteyim.