OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

Tarihi 20 Nisan 2010

Endoskopi yaptırmalısınız

* 27 yaşında evli bir bayanım. Sık idrara çıkıyorum. Doktora başvurdum idrar tahlili ve kültürü yapıldı. İltihap olmadığı söylendi ancak yakınmalarım devam ediyor. Ne yapmamı önerirsiniz?
Aslında en önemli nokta muayene olduğunuz doktorların ürolog olup olmaması çünkü üroloji uzmanı ayırıcı tanılar konusunda daha deneyimli olduğu için gerektiği zaman ürodinami yaparak, gerektiğinde endoskopi yaparak incelemeyi derinleştirip doğru tanı ve doğru tedaviye ulaşmanızı sağlar. Öncelikle zaman kaybetmeden üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm ve yukarda bahsettiğim incelemelerin tümünün detaylarıyla yapılmasını isteyin.

Vücudunuz ödem yapmış
* 26 yaşındayım ve bekarım. Menimden kan geliyordu ve antibiotik tablet kullandım. Bu beni rahatsız etti ve bir büre sonra tekrar mastürbasyon yaptım ve yine kan geldi. Ne yapmalıyım? Menide kan görülmesi erkekler açısından son derece korkutucu ve rahatsız edici bir durumdur. İleri yaşlarda o bölgede ki tümörler açısından uyarı niteliği taşır ancak sizin gibi genç insanlarda herhangi bir tümörden çok meninin depolandığı bezlerde ödemle ilgili olabilir. Net tanı için ürolojik muayene, sperm ve idrar analizleri ile makattan ultrason yaptırmanız lazım.

Enfeksiyon olasılığı yüksek
* Babama 2 gün önce prostat biopsisi yapıldı. Bugün ise ateşi çok yükseldi ve titremesi var. İdrar yaparken de çok zorlanıyor. Ne olabilir?
Prostat biopsisi makattan yapılan ultrason eşliğinde prostat dokusundan iğne ile parça alınması şeklinde uygulanan bir işlemdir. Her ne kadar prostat biopsisi öncesi lavman ile temizlik yapılsa ve antibiotik tedavisi verilse bile o bölgenin yapısı itibarı ile enfeksiyon riskini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamaktadır. Lütfen babanızı yakın bir sağlık kuruluşuna götürün, gerekli testler yapılsın ve yeni bir antibotik tedavisi, tercihen iğne şeklinde, uygulanmaya başlasın.