OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

Tarihi 17 Nisan 2010

Sigaradan kurtulun

Sigaraya bağlı kronik akciğer hastalığım var. Sigarayı bırakmaya çalışıyorum ama baş ağrısı, ellerimde titreme ve sinirlilik gibi sebeplerle tekrar içiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Sigara kullanımı ve buna bağlı rahatsızlıklar tüm dünyada maalesef yaygın, siz de zaten bu hastalıklardan birine yakalanmışsınız. Sizde de yoksunluk sendromu bağımlılık gibi sıkıntılar ortaya çıkmakta. Sigaradan kurtulmak için iradenizi desteklenmeniz gerekmekte. Bu konu ile ilgili klinikler var bunlardan profesyonel yardım almanız, akupunktur gibi destek tedavi uygulanmasından yararlanmanızda fayda var.

PANİK ATAK KORKUTMASIN
27 yaşında, sağlıklı bir bayanım. Ancak bir süre önce başlayan ve şiddeti artan çarpıntı, hissi, ölüm korkusu gibi şikayetlerim var. Doktora gittim testler yapıldı ama bir sorun çıkmadı. Bu durumun nedeni nedir? Organik bir sebep bulunamamış bu sizin için aslında iyi bir haber. Benim fikrim ise sizde panik atak rahatsızlığı olabilir ve bunu tetikleyen bazı duygusal dalgalanmalar yaşamış olabilirsiniz. Pskiyatri bölümüne başvurmanızda doğru olacaktır. Yapılacak incelemeler ve alacağınız bir takım ilaçlarla şikayetleriniz en aza inecektir.

MEME KANSERİ OLABİLİR MİYİM?
Ailemde meme kanseri olan birden fazla akrabam var ben de açıkçası bayağı korkuyorum. Bu hastalık ne gibi belirtiler verir neler olursa doktora gitmem gerekir? Memede şişlik olması, meme boyutunda veya şeklinde değişiklik olması, meme de kızarıklık, içeri doğru çöküntü, belirgin damarlanma artışı, meme başından gelen kanlı veya kansız akıntılar, koltuk altınızda fark ettiğiniz şişlikler uyarıcı nitelik taşırlar. Bu hastalık genelde 50 yaş sonrası ortaya çıkar ancak akrabalarda olması sizi risk altına sokar bu sebeple düzenli doktor kontrolü yapılması ultrason ve mamografi ile gerekli incelemelerin ihmal edilmemesi uygun olacaktır.