6'lıya bel bağlayan küresel çetenin planları suya düştü! Uluslararası basın karalar bağladı: Bu saçmalıkların en büyük galibi Erdoğan

6'lı koalisyonun 13. toplantısı aylardır devam eden krizin su yüzüne çıkmasına neden oldu. Diğer 4 partinin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda hem fikir olduğunu belirten Meral Akşener, masayı dağıtarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a çağrıda bulundu. Çağrısı karşılıksız kalan Akşener'in atacağı yeni adım merakla beklenirken, 5 partinin kaldığı koalisyonun umutsuz durumu, uluslararası basında geniş yer buldu. Financial Times, yapılan hatalar nedeniyle muhalefetin Erdoğan'a çalıştığını belirterek kazanma ihtimalinin güçlendiğini vurguladı. Avrupa Politika Analiz Merkezi'nin yayınladığı analizde değerlendirmelerde , “Yaşanan bu ‘saçmalıkların’ en büyük galibi olan Erdoğan, bir dönem daha kazanmaya hazır. Akşener muhalefeti zayıflattı” ifadeleri yer aldı.

Giriş Tarihi 04 Mart 2023, 12:27 Güncelleme 04 Mart 2023, 14:02
6’lıya bel bağlayan küresel çetenin planları suya düştü! Uluslararası basın karalar bağladı: Bu saçmalıkların en büyük galibi Erdoğan

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu millet inşallah 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır" sözleriyle "seçim tarihi" tartışmalarına son verdi. Başkan Erdoğan'a karşı ortak aday çıkarmak için bir araya gelen 6'lı koalisyon 13. toplantısının ardından dağıldı. Seçimlere önem atfeden uluslararası medyada yaşanan kriz "muhalefetin çöküşü" olarak nitelendirildi. Değerlendirmelerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü pekiştirdiği belirtildi.

"BEKLENMEDİK GELİŞMELER YAŞANDI"
Merkezi Washington DC'de bulunan Avrupa Politika Analiz Merkezi, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair yaşanan gelişmeleri analiz etti.

Araştırmacı ekonomist İngiliz Timothy Ash'ın kaleme aldığı makalede, Akşener'in Kılıçdaroğlu'na verdiği desteği geri çekmesiyle Türkiye'de öngörülmeyen gelişmeler yaşandığından bahsederek, "Türkiye'de 6'lı muhalefet olarak bilinen gruptan bir parti liderinin, Türkiye'de yaklaşmakta olan seçimler için koalisyonunun tek adayı olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na verdiği desteği çekmesiyle birlikte, gerçekten dikkate değer veya kesinlikle beklenmedik gelişmeler yaşandı" dedi.

Ash, Meral Akşener'in Altılı Masa'yı dağıtma girişiminden önce seçimlerde birlikte hareket edileceğine dikkat çekerken, gidişatı Akşener'in değiştirdiğini söyledi: "Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Mayıs'ta gerçekleşecek ve en azından başlangıçta, muhalefet bloğunun Recep Tayyip Erdoğan'ı iktidardan indirmek için beraber hareket edebileceği görünüyordu. Muhalefet grubu içerisinden, 'Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı yenemeyeceği' çağrısını, grubun üyelerinden birisi olan İYİ Parti'den Meral Akşener yaptı."

Yazısını İmamoğlu ve Yavaş'ın 'Kılıçdaroğlu'nun iradesi dışında hareket etmeyeceklerine' dair yaptıkları ortak açıklamadan önce kaleme alan Ash, "Akşener şimdi, Erdoğan'a karşı aday olması için İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu veya Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı destekliyor gibi görünüyor. Bu isimlerin, üyesi oldukları CHP'nin parti lideri Kılıçdaroğlu'nu sırtından bıçaklamaya hazır olup olmayacağı ise henüz belli değil" dedi.

"MUHALEFETİ GÜÇSÜZLEŞTİRDİ"
Araştırmacı ekonomist, Akşener'in seçimlere giden bu süreçte muhalefet bloğunu güçsüzleştirdiğine değindi: "Her şeye rağmen Akşener, 6 partili koalisyonundan ayrılmaya kararlı görünüyor ve böylece muhalefetin Mayıs'ta yapılacak ortak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesindeki duruşunu ciddi şekilde zayıflatıyor."

Ash, bugüne kadar Başkan Erdoğan'ın anketlerde geriden geldiğini iddia ederek, yaşanan yeni gelişmelerin Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı yenme olasılığını ciddi anlamda düşürdüğünü söyledi.

"EN BÜYÜK GALİBİ ERDOĞAN"
Seçimlere çok az bir zaman kala Akşener'in Altılı Masa'yı dağıtmasını 'saçmalık' olarak yorumlayan Ash, "Sonuç olarak, bugünün "saçmalıklarının" en büyük galibi, Tayyip Erdoğan gibi görünüyor. Erdoğan 3 Mart tarihinde muhalefet içerisinde yaşanan olaylarndan sonra, bir dönem daha kazanmaya hazır görünüyor" dedi.

KAOSA SÜRÜKLENDİLER
Financial Times, "Türkiye'nin muhalefet ittifakı, Erdoğan desteğiyle parçalanıyor" başlığıyla önemli değerlendirmelerin yer aldığı bir analiz paylaştı. "Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı devirmek için ortak bir muhalefet girişimi, ülkede kritik seçimlerin yapılmasına iki aydan biraz daha uzun bir süre kala kaosa sürüklendi." ifadelerinin yer aldığı analizde "HDP dışındaki tüm önde gelen muhalefet güçlerini içine alan ortak cephenin parçalanması, Erdoğan için bir itici güç." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'DE İSYAN ÇAĞRISI
Analiz kapsamında görüşlerine başvurulan siyasi danışmanlık şirketi Teneo'dan Wolfango Piccoli, "Bugün yaşananlar [muhalefetin] Erdoğan'ı devirme çabalarına büyük bir darbedir" dedi ve parçalanmış muhalefetin cumhurbaşkanının "en büyük varlığı" haline geldiğini ekledi.

Piccoli, Akşener'in iki belediye başkanından birinin aday olması çağrısının aslında CHP içinde bir "isyan" çağrısı olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, ittifakın Akşener'in partisinin desteği olmasa da "yolumuza devam edeceğine" söz verdiğini belirten Piccoli, CHP ve İYİ Parti hariç koalisyonun geri kalan dört üyesinin her birinin oyların yalnızca yüzde 1'ini aldığını söyledi.

"ERDOĞAN'IN LEHİNE OLACAK"
6'lı koalisyonun aday çıkarmadaki başarısızlığı ABD'li medya kuruluşu Bloomberg, "'Muhalefetin parlama zamanı, liderlik tartışmasıyla krize dönüyor" ifadelerine yer verdiği analizinin yankıları sürerken Politico da dikkat çeken bir haber yayınladı.

6'lı koalisyonda yaşanan krizin, muhalefet cephesinde şok dalgasına yol açtığını yazan dergi, "Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'a meydan okuma yeteneği sorgulanıyor" ifadelerini kullandı.

Akşener'in masayı devirmesinin sonuçlarına dikkat çeken Politico, "Muhalefetteki çatlak büyüyor" ifadeleriyle muhalefet partilerinin başarısızlığına vurgu yaptı.

"Sorunu gideremezlerse, bu çatlak büyük olasılıkla Erdoğan'ın lehine olacak. Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'a gerçek bir meydan okuma oluşturma yeteneği sorgulanıyor." ifadelerinin kullanıldığı analizde ortak aday üzerinde yaşanan derin görüş ayrılıklarına da vurgu yapıldı.

Gözlemciler, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında dengeli siyaseten yürüten Erdoğan'ın, Batı ile bozulan ilişkileri sıfırlayarak yeni bir dönemi başlatacağını" belirtti.

ERDOĞAN'IN KARARLILIĞI
Muhalefetin seçim krizine Yunan basını da kayıtsız kalmadı. Yunan gazetelerin gündemine Cumhurbaşkanlığı seçimleri damga vurdu.

Yunan gazete Economico, AK Parti'nin seçim öncesinde oylarını sağlamlaştırdığına dikkat çekti. Asrın felaketinin yaşanmasının ardından yaşanan seferberlik ortamının, hükümete olan güveni pekiştirdiğine dikkat çeken gazete, muhalefetin yaşadığı krizin sonuçlarına da dikkat çekti.

6'lı koalisyonda yaşanan anlaşmazlığın, Akşener'in de ayrılığıyla had safhaya ulaştığına dikkat çeken gazete bu dalgalanmaların muhalefetin oylarında da olumsuz etkiye yol açtığını vurguladı.

Economico, Başkan Erdoğan'ın seçim tarihindeki kararlığına da dikkat çekti.

"ERDOĞAN HAKLI ÇIKTI"
Yunan gazete Ethnos da, 6'lı koalisyonun yaşadığı krizi ana sayfadan duyurdu. "Türkiye siyasetinde beklenmedik gelişmeler: Muhalefet çöküyor" başlığıyla krizi duyuran gazete, muhalefette büyük bir belirsizliğin yaşandığını söyledi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olma konusunda ısrarcı olduğunu vurgulayan gazete, Akşener'in masayı devirmesinin ardından önümüzdeki birkaç günün önemlş olduğuna dikkat çekti.

Ethnos ayrıca, Başkan Erdoğan ile ilgili de dikkat çeken ifadeler kullandı. Başkan Erdoğan'ın bugünleri önceden tahmin ettiğine yer veren Ethnos, "Eninde sonunda dağılacaklar" sözleriyle Erdoğan'ın haklı çıktığına yer verdi.

Yunan gazete Kathimerini de 6'lı koalisyonda yaşanan krize dikkat çekerek anket sonuçlarına yer verdi. AK Parti'nin, deprem felaketinin ardından iddia edildiği gibi güç kaybetmediğine dikkat çeken gazete, yapılan anketlerde AK Parti'ye olan desteğin ilk sırada olduğuna vurgu yaptı.

"RAKİPSİZ İLERLİYOR"
Capital de 6'lı koalisyonda yaşanan son gelişmeleri mercek altına aldı. "Türk muhalafeti krizde" başlıklı haberinde Capital, Kılıçdaroğlu'nun koltukta olduğu 12 yılı aşkın sürede partisine ilerleme kaydetmekte başarısız olduğunu vurgulayan Capital, Erdoğan'ın seçim kampanyası sürecinde rakipsiz ilerlediğine dikkat çekti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN