Kart borçlarını öteledikleri süre boyunca bankaların asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulaması da 30 Haziran 2021'e kadar sürecek.
Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki koşullar için de kolaylık devam edecek. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grup'ta sınıflandırılma şartı 30 Haziran 2021'e kadar uygulanmayacak.
Düzenlemeler, ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsıyor.
Öte yandan, bankacılık sektörünün mali bünyesine ilişkin resmin daha şeffaf bir şekilde analiz edilmesini ve olası risklerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesini teminen belirli düzenlemelere ise 31 Aralık 2020'den itibaren son verilecek.
Kredi kartıyla ödeme erteleme detayları
Kredi kartı ödeme erteleme öncesinde kartın borç bilgilerini tamamen öğrenmeniz gerekmektedir. Borcun tamamını ödeyemezseniz asgari ödeme yapabilirsiniz. Asgari tutarı ödemek borcu o ay için ertelemiş sayacaktır ve bundan dolayı asgari ödeme tutarı bireysel kartlarda yüzde 30, ticari kredi kartlarında yüzde 10 olarak tespit edilmiştir.
Kredi kartı borcunun ertelenebilmesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru kredi kartının bağlı bulunduğu bankaya yapılabilir. Kredi kartı borcunun ertelenebilmesi için kredi kartı hesap ekstresi kesilmemiş olmalıdır. Asgari tutarı ödemekte de zorluk yaşayan kişiler ekstre atlama seçeneklerine göz gezdirebilir. Çünkü asgari tutar ödenmezse kredi notunuz büyük ölçüde düşecektir.
İntenet bankacılığıyla işlem yapan kişiler kredi kartı ödeme ekranında ekstre atlat seçeneğini tercih edebilir. Bu işlemde bir sonraki ödemenin ne zaman yapılacağı ve ne kadar faiz yansıtılacağı bilgileri de yer alacaktır.