DR. GÖKHAN ORDU

DR. GÖKHAN ORDU

Tarihi 27 Ağustos 2009

Sahurda mutlaka dişinizi fırçalayın

Ramazan'da ağız ve diş sağlığınızı korumak son derece önemlidir. Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir.

BAKTERİ ÜRETİMİ ARTAR

Oruçlu iken tükürük salgısı da en az seviyede olmaktadır. Yeme içme hareketlerinin olmaması ve tükürük salgısının yeterli seviyede gerçekleşmemesi bakterilerin de kolayca üremesine zemin hazırlamaktadır. Böylece kolayca üreyen bakteriler, ağızda asitlenmeye yol açmakta, asitler diş çürüklerine neden olmakta veya çürükleri hızlandırmaktadır.

YUTMADAN OLUR

Yemeklerden sonraki 20-30 dakika içinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başlar. Bu sebeple sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Oruçluyken macunu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı din adamları tarafından da onaylandığı için gün içinde de dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla dişler fırçalanabilir.