OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

OP. DR ALİ UĞUR ÖZALP

Tarihi 14 Nisan 2010

Stresten uzak durun

* Genel olarak her yerim ağrıyor. Budurum uzun yıllardır böyle. Doktora gittim, fizik tedavi gördüm fakat sonra tekrarladı. Sizin de bir öneriniz var mı?
Kuvvetle muhtemel adale romatizması denen fibromyalji hastalığından yakınıyorsunuz. Bir takım testler yapmadan ve muayene etmeden net bir şey söylemek doğru olmaz ancak bu hastalık ile baş etmek için alabileceğiniz bazı önlemler ve yeni tedavi yaklaşımları mevcut. Akşam uyku kaçırabilecek içeceklerden uzak durun. Stres yaratan faktörlerden uzaklaşın. Belirgin bir rahatlama elde etmezseniz uzmana görünün.

Prostat tedavisi şart

Babam 70 yaşında. Her gece en az 5 kere tuvalete gidiyor. Uykusunu da rahat alamıyor ertesi gün sersem gibi geziyor. Ne önerirsiniz?
Babanızın yaşı da göz önüne alınınca ilk akla gelen prostat büyümesidir. Prostat büyüdükçe içinden geçen idrar yolunu daraltarak idrar akımında yavaşlamaya, zorlu idrar yapmaya, ince ve çatallı idrar yapmaya ve mesaneyi boşaltamamaya sebep olur. Bu hastalar gündüzleri zorlandıkları gibi geceleri de zorlanırlar. Babanızın mutlaka üroloji uzmanına muayene olmasında fayda var.

Önlem almak için aşı olmalısınız
* Eşimde kondilom hastalığı tesbit edildi. Doktoru benim de aşı olmam gerektiğini söylemiş yoksa kanser riskim olduğundan bahsetmiş, gerçekten bu doğru mu? Aşı olmam gerekir mi?
Kondilom lezyonları HPV denilen bir virüsün etkisi ile ortaya çıkarlar. Bu virüslerin de rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi oluşacak tüm değişikliklerin çoğunluğundan sorumlu olduğu bilinmekt0edir. Dolayısı ile eşinizin doktoru bu konuda doğru söylemiş. Siz de risk altındasınız ve mutlaka kadın doğum muayenesi olup HPV aşınızı yaptırmanız gerekmektedir.