Zaman ayarlı operasyon!

Hükümetin Ankara'da masaya yatırdığı 17 Aralık operasyonuyla ilgili çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. Operaspon için şubatta düğmeye basılacaktı, "fark edildik" paniğiyle operasyon 2 ay erkene alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2014 Güncelleme 04 Ocak 2014, 02:11
Zaman ayarlı operasyon!

İÇİNDEKİLER

Hükümet 17 Aralık'ta yapılan torba operasyonu tüm detayları ile masaya yatırmaya devam ediyor. Ankara'da yapılan değerlendirme toplantısında torba operasyonların 2014 Şubat'ında doğrudan yerel seçimleri hedefleyerek yapılmasının planlandığı belirtildi. Ancak operasyon iki ay öne alındı. Zamanlamanın değişmesinde 2 etken rol oynadı. Öncelikle gizli yürütülen operasyonun MİT tarafından fark edildiği düşünüldü. Yapılan bir değerlendirmeye göre ise operasyon son dört aydır izlenen yeni dış politika hamleleri nedeniyle erkene alındı. Yapılan değerlendirmeler şöyle:

1- AB'DEN 2 FASIL SÖZÜ GELDİ: AB son 4 ay içinde başlatılan yeni hamlelerle Türkiye'nin üyeliği önündeki engelleri kaldırmaya niyetini ilk kez ortaya koydu. Vizesiz Avrupa müzakereleri başladı. 21 Ocak'ta Erdoğan'ın yapacağı Brüksel ziyaretinde "2 Fasıl açılması" konusunda adım atılacağı taahhüt edildi. Ancak AB'nin de son operasyonun ardından bu konuda beklemeye geçtiği kaydedildi.

2- BİDEN İLE YOĞUN DİYALOG: ABD ile son dönemde aksayan ilişkiler başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı ziyaretin de etkisiyle yeni bir rotaya girdi. Başkan Yardımcısı Biden ile bu süreçte yeni bir diyalog kuruldu. Biden'ın "El-Kaide meselesinde Türk makamlarının samimiyetine inanıyoruz" mesajı verdiği öğrenildi.

3- KUZEY IRAK VE ÇÖZÜM SÜRECİ: Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Irak merkezi hükümetinin ve İran'ın baskısına rağmen başta doğalgaz anlaşması olmak üzere tüm konularda Türkiye ile ortak hareket kararı aldı. Barzani ziyaretinin yanı sıra, cumhuriyet tarihinin en büyük kazanımlarından biri olan petrol anlaşması hayata geçtiği andan itibaren Türkiye bölgede adeta sınıf atlayacaktı. Ayrıca, Çözüm Süreci'nin de birinci yılı dolmuş ve silahlara veda süreci için zemin yoklamaları başlamıştı. Operasyon ile hem K.Irak endişelendirildi hem de PKK'nın alternatif politika izlemesine neden olundu.

4- İRAN, "SURİYE KONUSUNDA ANLAŞALIM" DEDİ: Son 4 önemli kazançlarından biri İran'ın yeni Cumhurbaşkanı ile birlikte Suriye konusunda yeni politika belirlemesi ve bunun için Türkiye ile uzlaşma niyeti ortaya koyması oldu. Öyle ki, Ankara'ya "Cenevre-2 çok da önemli değil, biz anlaşalım gerisi kolay" mesajı gönderildi.

SABAH

Dışarıya yalan içeriye falan


Pensilvanya'nın 17 Aralık'ta gizemli konuğu kimdi?