Derin darbeler

Türkiye'de gerçekleştirilen askeri darbelerin ardında da dış güçler vardı. Derin devlet adı altında darbe için zemin yaratan kirli eller, birçok suikastin de planlayıcısı oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2010 Güncelleme 27 Haziran 2010, 14:23
Derin darbeler

İÇİNDEKİLER

27 Mayıs 1960'da darbesi. Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamını onayladı. 16 Eylül'de Zorlu ve Polatkan, bir gün sonra da Menderes idam edildi. 12 Mart 1971'de ordu komutanları Demirel'e bir muhtıra verdi. Nihat Erim başkanlığında sivil bir hükümet kuruldu. 12 Eylül 1980 darbesi yapıldı. Bütün darbelerin arkasında, bombalar, cinayetler, örgütler, servisler vardı. İtalya'da olduğu gibi Türkiye'de de gerilim stratejisi çok başarıyla uygulandı. 28 Şubat 1997'de post-modern darbe ile iktidar devrildi. Başarıya ulaşamayan darbeler üzerinde de durmamız lazım. 13 Kasım 1960'da iç darbe oldu.
Başta Alpaslan Türkeş olmak üzere 14'ler tasfiye edildi. 21-22 Şubat 1962 başlarında Albay Talat Aydemir Harb Okulu ve bazı birlikleri harekete geçirdi. Kısa sürede duruma hakim olundu, Aydemir ve genç subaylar emekliye sevk edildi.

KOMUTANLAR DEVREDE
21 Mayıs 1963 tarihinde Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşları, ikinci darbe teşebbüsünde bulundu. 20 Mayıs 1969'ta yapılmak istenen büyük bir darbe teşebbüsü daha amacına ulaşamadı. Dış destekli bu girişimlerin başarılı olmaması şaşkınlık yaratıyordu. Anayasa değişikliği önerisi parlamentonun alt kanadı olan Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve hemen Senato'nun onayına sunulmuştu.
Senato da onaylarsa değişiklik yasalaşacaktı. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları yanlarına Cumhurbaşkanı Sunay'ı alarak harekete geçti. Dönemin başbakanı Süleyman Demirel, her ne kadar istemese de anayasa değişikliği teklifini geri çekmek zorunda bırakıldı.

DIŞ GÜÇLERİN KAOS İSTEĞİ
Tarih 9 Mart 1971... Doğan Avcıoğlu'nun çıkardığı Devrim gazetesi etrafında toplanan ve içlerinde 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi'nin gerçek lideri Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu'nu da bulunduğu "Milli demokratik devrimciler", orduyu tahrik etti. Doğan Avcıoğlu ve İlhan Selçuk'un başını çektiği ileri sürülen çok ciddi girişimler vardı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç ve İstanbul'daki 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün, sol darbeye karşı çıkıyordu. Cuntacılar 9 Mart 1971 günü darbe yapmak istedi ama olmadı.

10 Mart günü Ankara'da, daha önce adı bile duyulmamış olan 'Genişletilmiş Komuta Konseyi' toplantısı yapıldı, toplantıya ordudaki bütün generaller davet edildi ve Türkiye'nin geleceği konuşuldu. Darbeler hayata geçirilmese de, Türkiye suikastler nedeniyle sürekli kaos yaşıyordu.

GLADYO'YU GÖRMÜŞTÜ
1970'li yıllardan itibaren İtalya ve Türkiye'de yaşanan suikastler, Gladyo'nun işi olarak dikkat çekiyordu. Gazeteci Mino Pecorelli'nin öldürülmesi, birçok bakımdan Çetin Emeç suikastını, bazı yönlerden de Uğur Mumcu suikastine benziyordu. Ancak işleniş tarzı, Abdi İpekçi suikasti ile adeta kopyaydı. Gazeteci Mino Pecorelli, 20 Mart 1979 tarihinde Roma'da evinin yakınlarında vurularak öldürüldü. Suikast, 50 gün önce Abdi İpekçi'ye benzer bir şekilde organize edilmişti. Otomobilde öldürülen Pecorelli, suikaste uğramadan hemen önce Andreotti hakkında 'öldürücü belgeler' yayımlayacağını ilan etmişti. Gladyo'nun sırları ortalığa dökülecekti. Suikastten 3 gün sonra, ülkesinde 'kurnaz tilki' diye de anılan Andreotti, yeniden 'başbakanlık' koltuğuna oturdu. Yani P2'nin başbakan yaptığı Andreotti, Pecorelli'nin ölüm emrini vermişti. Gladyo'nun Türkiye uzantısı ise İpekçi'yi öldürtmüştü.


İSTANBUL'DA ROMA PROVASI

İpekçi,Gladyo'nun Türkiye faaliyetlerini öğrenince, P2 ile bağlantısı olan Ağca tarafından hain bir pusuyla öldürüldü

1 Şubat 1979'da Teşvikiye'de evinin yakınlarında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca, o tarihlerde P2 Mason Locası tarafından yönlendiriliyordu. Gazeteci Çetin Altan, "Abdi İpekçi, kontrgerilla tarafından öldürüldü" demişti. Amiral Sezai Orkunt ise "Abdi, askerlerin geniş arazilerde bazı sivillere kontrgerilla eğitimi verdiğin öğrenmiş. Sonra da Ankara'ya gidip CIA Türkiye Sorumlusu Paul Henze ile görüştü. Ardından da vuruldu. CIA'nin P2 mason locası ile olan yakınlığı had safhada. Önce İpekçi'yi vuran hain ellerin İtalyan uzantısı sonra Pecorelli'yi öldürdü.

HUZURA KARŞI BOMBALI EYLEM
1969 yılında Milano'nun Piazza Fontana bölgesindeki Milli Tarım Bankası'na yönelik faşist grupların gerçekleştirdiği bombalama eyleminin CIA destekli bir Gladyo operasyonu olduğu kısa sürede anlaşılmıştı. Saldırıda 17 kişi hayatını kaybederken, 88 kişi de yaralanmıştı. Bombalama olayından bir süre sonra itiraflarda bulunan dönemin Avanguardia Nazionale isimli neo-faşist hareketin üyelerinden Sicilyalı Vincenzo Vinciguerra, "Bombalamanın amacı siyasi ve askeri otoriteyi olağanüstü hal ilan etmeye zorlamaktı. Ancak istenilen olmadı. Çünkü halk, saldırı sonrasında askerin istediği desteği vermedi" dedi.

ANDREOTTİ'Yİ HAPSE ATAMADILAR
Birçok gazeteci suikastinin emrini verdiği gerekçesiyle 2002'de 20 yıl hapse mahkûm edilen eski Başbakan Giulio Andreotti'nin cezası yüksek mahkeme tarafından temyiz edildi ve Andreotti hapis yatmaktan kurtuldu. Böylesine karmaşık davalarda herkesin gözünü açacak ifşaatta bulunan bir 'muhbire' ihtiyaç olacağı açıktı. Andreotti konusunda ilk konuşan muhbir; Tommaso Buscetta adlı eski bir Mafya üyesiydi. BUscetta, Andreotti'nin Gladyo'nun Roma bağlantısı olduğunu anlatıyor. Ancak P2 üyesi Andreotti'yi hiçkimse hapse gönderemedi.

ÜSTAD GELLİ'NİN MEDYA ARZUSU
P2 Mason Locası'nın üsdadı Licio Gelli, kısa sürede İtalyan medyasının güçlü isimleriyle yakınlık kurmuştu. Bunlardan biri de Mino Pecorelli'ydi. Ancak Pecorelli, P2 sayesinde Gladyo ile jnemli bilgilere ulaştı. Bunları yayınlamak isteyince olanlar oldu. İtalya'da birçok gazeteci aynı Türkiye'de olduğu gibi suikastlere kurban gitti. P2, kendi amaçlarının önünde engel olabilecek herkesi ve her şirketin sonunu hazırlıyordu. Hem de en acımasız türden. Cinayetlerin arkasında olduğu kanıtlansa da P2'nin başında bulunan Gelli, sorun yaşamıyordu.


TAKVİM'DEN YEPYENİ BİR YAZI DİZİSİ... "GLADYO"

HEDEF TURGUT ÖZAL'DI

P2 BAŞBAKAN'I ÖLDÜRTTÜ

PAPA'YI VUR EMRİ P2'DEN...

İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ M16 AJANI ÇIKTI


İŞTE GLADYO'NUN PATRONU