Gladyo'nun patronu

P2 Mason Locası'nın en önemli lideri Licio Gelli, İtalya'da bakanlar atıyor, kararlar aldırıyordu 'Üstad Gelli', birçok ülkedeki siyasi hayata yön verip ve Gladyo'nun da temellerini atmıştı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2010 Güncelleme 27 Haziran 2010, 14:22
Gladyo’nun patronu

İÇİNDEKİLER

Başlarken...
'Kuklacılar İtalya'da Gladyo terörü'' kitabını uzun yıllar Roma'da görev yapmış İngiliz gazeteci Philip Villan yazdı. Susurluk kazasından sonra ortaya saçılanları, günümüzde yaşadığımız Ergenekon olaylarını, bu kitapla paralel olarak okuduğunuz zaman daha iyi anlamlandırmanız mümkün olacaktır. Yazı dizisinde, devam eden Ergenekon davası ile 1990'lı yıllarda İtalya'da sürdürülen Gladyo operasyonu arasındaki paralel olayları göreceksiniz.Türkiye'de derin devlet ile ilgili bilgileri İtalya'daki Gladyo davasına paralel köprüler ya da benzerlikler ile ele alacağız. Birbirine çok benzeyen iki Gladyo'yu bulacaksınız.
Türkiye'deki Gladyo diğer ülkelere göre en ketum olanı. Gladyo tipi yapılanmaları kuranların henüz Türkiye'de işlerinin bitmediği anlaşılıyor. Türkiye'deki siyasi, ekonomik ve kültürel yapı çok karmaşıktır. Ve en önemlisi Nato üyesi olan bir Türkiye, hem ABD ve Avrupa için, hem de Ortadoğu ve orta Asya için olağanüstü stratejik bir konumda. Türkiye'de, ne zaman ki savunulamayacak kadar kirli, karanlık işlere bulaşmış bir örgütlenme, ya da ilişkiler ağı, siyasi ve hukuki sorun olarak karşımıza çıksa, maalesef bu problemi görmezden gelmek, örtbas etmek yerleşmiş bir reflekstir.
Hiç şüphesiz Türkiye, Ergenekon davası sayesinde geçmişini temizleyebilirse, anlaşıldığı kadarıyla içinde herkesimden unsurların yuvalandığı yasadışı "derin devlet'' yapısı çökertebilirse, ülkede yeni bir dönem başlar. Bu yazı dizisi, güç odaklarının egemenliklerini nasıl sağladıkları, stratejileri, uluslararası ilişkileri, Nato, CIA, Pentagon, Mossad bağlantılarıyla, Gladyo ve Ergenekon benzerlikleri üzerinde bir hazine sunacaktır. Bu yazı dizisi, Ergenekon davasında neler olacak? Ergenekon nereye gidecek? sorularının da cevaplarını ve kodlarını içinde barındırıyor.

* * *
'Gladyo terörü' kitabını uzun yıllar Roma'da görev yapmış İngiliz gazeteci Philip Willan yazdı. Gazeteci Willan, P2 Mason Locası ve Gladyo arasındaki yakın ve iç içe geçmiş ilişkileri kitabında anlatırken, her iki örgütün de gizli olduğunu ve Gladyo'nun başındaki asker ve istihbarat yöneticilerinin mason olduğunu belirtiyor. İtalya'da hür masonluk, iki temel grupta yer alıyordu. İtalyan mason locaları üzerinde, İngiliz, Amerikan yönetimleri, büyükelçileri, locaları, büyük endüstri temsilcilerinin büyük etkisi vardı.
İtalyan mason localarının mafya ve siyasi partilerle çok gizli ilişkileri bulunuyordu.
P2 Locası'nın başındaki isim Licio Gelli, 1965 yılında İtalyan'ın Grand Orient'inin Romangnosi Locası'na katıldı. Gelli, bir yıl içinde kendini gösterince, Romagnosi Locası'ndan P2'ye transfer edildi. Bu locada üyeler sadece büyük üstad ve loca sekreteri tarafından biliniyordu. Bu loca, Torino merkezli diğer propaganda locasından ayrılsın diye propaganda- two (P2) adıyla anılıyordu. Gelli, üstad olmadan önce, yabancı mason locaları ve CIA ile ilişkilerden sorumlu idi. 1967'de SİFAR (İtalyan gizli servisi) arşivlerindeki çok özel dosyalar, daha sonra P2 Gizli Mason Loca'sının üstadı olacak kişinin eline geçti. Bu dosyalar ona 1965 yılında görevinden ayrılan SİFAR direktörü olan General Giovanni Allavena tarafından kendisini locaya alan Gelli'ye verildi. Bu dosyaları ihtiyatlı bir şekilde kullanmak suretiyle İtalya'nın en etkin aktörlerinden biri haline gelen Toskanalı bir değirmencinin oğlu olan Gelli, 1970'lerin başında, askeriye (gizli servisler dahil) parlamenterler, finans ve endüstri dünyasının önemli şahsiyetlerinden, sivil memurlar ve yargı mensuplarından oluşan bir Loca'nın başına getirildi. Üstad Gelli, hükümetin atamalarını ve politikalarını son derece etkileyen bir konumda bulunuyordu. Bu etkinlik, P2 üyelerinin kariyerlerinin gelişmesine ve sahalarında yükselmelerine yardımcı oluyordu. Bu siyasi etkiyi önemli ölçüde maddi servete dönüştürmek suretiyle kendilerini zenginleştirebiliyorlardı. CIA ve İtalyan gizli servislerinin üzerinde sıkı bir kontrol uygulanıyordu. CIA ve diğer gizli servislerin desteği ile Gladyo'yu yöneten isim olan P2 Mason Locası'nın üstadı Gelli, dünyanın en güçlü adamı olmuştu.


Gizli listeler
1981 yılında Milano'da iki sulh hukuk hakiminin, Gelli'nin evinde ve Giole yatak fabrikasında arama emri vermesi, önemli bazı belgelerin ele geçmesine imkân verdi. 962 isimden oluşan gizli üyelik listesi ele geçirildi. Mevcut hükümetten 4 bakan, 3 müsteşar, 38 milletvekilinin P2 üye çıkması, Forlani hükümetinin düşmesine neden oldu. Üye listesi, askeriyenin her kademesinden yüksek rütbeli 195, Carabinieri (Yarı askeri polis teşkilatı) 52, polis teşkilatından 6 kişi, maliye polisinden 37, hava kuvvetlerinden 9, Donanma'dan 29 kişi, kara ordusundan 50 kişi, gizli servislerden Sisde ve Sismi'nin başkanları locaya üyeydiler.

OLAYLAR VE ŞİFRELER
GİZLİ LİSTELER
ASKERİ İSTİHBARAT BAŞKANI
ENCÜMENİ DANİŞ
MEHMET ALİ AĞCA-İTALYAN GLADYOP2 BAĞLANTI
İTALYAN GLADYOSU KADDAFİ'Yİ ÖLDÜRECEKTİ, FİAT DİREKTÖRÜ KURTARDI
İTALYA'DA DARBE MEVSİMİ
TÜRKİYE'DE DARBELER
İTALYAN BAŞBAKAN'I ALDO MORO'NUN ÖLDÜRÜLMESİ
BAŞBAKAN NİHAT ERİM SUİKASTİ

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ MİNO PECORELLİ
ABDİ İPEKÇİ CİNAYETİ
SEFERBERLİK TETKİK KURULU(KONTR/ GERİLLAERGENEKON) NASIL KURULDU?
ASALA OPERASYONU
SUSURLUK OLAYI
TURGUT ÖZAL'A SUİKAST
İTALYA'DA VE TÜRKİYE'DE ÇOK KOMPLİKE ÇALIŞAN İKİ TERÖR ÖRGÜTÜ
KIZIL TUGAYLAR
DEV YOL
İTALYA'DA BOLOGNA BOMBALAMASI
DANIŞTAY SALDIRISI
P2 DARBE PLANI

BALYOZ DARBESİ
GLADYO OPERASYONU VE DAVASI
ERGENEKON DAVASI
GLADYOYARGI İŞBİRLİĞİ

ERGENEKON, YARGI VE MEDYA

Koruma servisi!
Faşist İtalya, işgal ettikleri Yugoslavya'nın ulusal altın rezervlerini Roma'ya taşımayı planladı. Gelli, burada önemli görevler üstlendi. Hatta servetinin kaynağınını bu olduğu söylenir. İtalya'ya dönünce Alman güçlerinin irtibat subayı oldu. Güçlü İtalyan komünist partilerin el altında ona yardımcı olması da dikkatlerden kaçmıyordu. Meclis raporu olabildiğince çok parti tarafından onaylandı. Gelli'yi farklı gizli servisler koruyordu. Adı kritik listelerden siliniyordu.

Gelli'nin biyografisini yazan Gianfranco Piazzesi, "Gizli ajandan çok, Gelli bir bilgi tüccarıydı. O sırları açığa çıkaran değil, depolayan biriydi. Bu bir şantaj kabiliyetidir" diyordu. Büyük Mason üstadı Lino Salvini, "Gelli, geçmiş olaylara baktığımda hiçbir zaman güçlü bir hükümetin varlığını istemiyordu. Çünkü güçlü bir hükümette arabuluculara yer yoktur" demişti. Komünist P2 komisyon üyesi Bellocchio, "Bana göre Amerikalılar piramidin en üstündekiler.

Uluslararası hür Masonlar ve Amerikan gizli servisleri buradadır" diyordu. P2 Üstadı Gelli'nin karakterini tahlil edebilmek için, Loca'nın özgün yapısını, patronlarla ilişkilerini, gizli servislerle çalışma prensiplerini çok iyi bilmek gerekir.


TAKVİM'DEN YEPYENİ BİR YAZI DİZİSİ... "GLADYO"

HEDEF TURGUT ÖZAL'DI

DERİN DARBELER

P2 BAŞBAKAN'I ÖLDÜRTTÜ

PAPA'YI VUR EMRi P2'DEN...

İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ M16 AJANI ÇIKTI