Hükümetten bir müjde haberi daha!

TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda görüşülen, Yeni Hal Yasa Tasarı kanunlaştığında meyve ve sebzede yeni bir dönem başlayacak, meyve ve sebzeleri neredeyse tarla fiyatına vatandaşa ulaştırılması sağlanacak.

Giriş Tarihi 06 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 06 Ocak 2010, 17:12
Hükümetten bir müjde haberi daha!

İÇİNDEKİLER

Düzenlemeye göre, meyve ve sebze fiyatları, belediye ve komisyoncu paylarında yapılan kesintiyle, ilk etapta yüzde 13'e varan oranlarda ucuzlayacak. Düzenleme; sebze ve meyvelerin hallerde işlem görme usullerini sil baştan değiştiriyor.

SİGARA TİRYAKİLERİ BU HABERE SİNİR OLACAK

TÜRKİYE BU HABERİ KONUŞUYOR-TIKLA


TÜRKİYE'YE JAPON TURİST AKACAK


AYDIN DOĞAN'A KÖTÜ HABER


Buna göre, üretici, komisyon ödemeksizin ürününü doğrudan satabilecek. Bu da sebze ve meyve fiyatlarında indirimin önünü açacak.

TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu, "Yeni Hal Yasa Tasarısı" nı görüşmek üzere Komisyon Başkanı Hasan Ali Çelik başkanlığında toplandı. Komisyonda tasarı ile ilgili sunum yapan Bakan Ergün, Hal Yasası'nın önemine dikkat çekerek, bu konunun gıda güvenliğinin bir parçası olarak büyük önem taşıdığını söyledi.

Üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 5'inin ihraç edildiğini belirten Ergün, ülke içinde kalan miktarın da yaklaşık yüzde 12.5'ini sanayide kullanıldığını ifade etti.

İŞTE KURUŞU KURUŞUNA EMEKLİLERİN YENİ MAAŞLARI

KAYIT DIŞILIĞIN ÖNLENMESİ

Ergün söz konusu tasarının hazırlanma ihtiyacını da şöyle sıraladı:

"Rekabetçi yapının sağlanması, Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi, Tüketicinin, yeterli, kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı mal talebinin karşılanabilmesi, Maliyetlerin düşürülmesi, Gıda güvenliğinin temin edilmesi, Kayıt dışılığın önlenmesi, Toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş bir alt yapıya kavuşturulması, Üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması, Meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi temel amaçlarımız arasında yer alıyor."

Yeni tasarının en önemli düzenlemelerinin başında, malların toptancı hale bildirimi esasının getirildiğini anlatan Ergün, bu şekilde, toptancı hale bildirilmek kaydıyla toptancı hal dışında da alım satım yapılabilmesinin önünün açıldığını belirtti.

Tasarının en temel özelliklerinden birinin Toptancı hale bildirim uygulamasının sektör tarafından zaman zaman kaygı ile karşılandığını dile getiren Ergün, malların toptancı hale bildirimi esasının temel amacı, sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi olduğunu ifade etti.

MERKEZİ HAL KAYIT SİSTEMİ GELİYOR

Bakan Ergün, tasarının öngördüğü ve bildirim uygulaması ile desteklenecek bir başka önemli düzenlemenin de, Bakanlık bünyesinde oluşturulacak merkezi hal kayıt sisteminin kurulmasının amaçlandığını kaydetti. Ergün tasarıyla hangi düzenlemelerin getirileceğini de şöyle anlattı:

"Merkezi hal kayıt sistemi, elektronik ortamda oluşturulacak, gerekli görülmesi halinde diğer kamu kurumları nezdindeki kayıt sistemleriyle birbirine bağlanacaktır. Mevcut uygulamayla hallerde satılan mallardan yüzde 2, hal dışında satılan mallardan yüzde 15 oranında hal rüsumu alınıyor. Yeni düzenleme, bu işlem maliyetlerinde de önemli bir indirim sağlayacak. Artık hallerde satılan mallardan yüzde 1, hal dışında satılan mallardan ise yüzde 2 oranında hal rüsumu alınacak."

ÜRÜN KÜNYESİ GELİYOR

Bakan Ergün, tasarıda yer alan en önemli düzenlemelerden birisinin, malların izlenebilirliğini sağlamak amacıyla ürün künyesi uygulaması getirildiğini söyledi.

Ergün, "Ürün künyesi, malların üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici ve işletmeye ait olduğunu ve varsa sertifika bilgilerini kapsayacaktır. Satıcılar, ürün künyelerini malların kap veya ambalajlarında bulundurmakla yükümlü olacaklardır. Böylece, vatandaşlarımız artık tükettikleri ürünün nerede ve kimin tarafından üretildiğini bilme imkânına sahip olacaklar" diye konuştu.