Önce hormon tedavisi sonra kemoterapi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2011 Güncelleme 20 Şubat 2011, 00:00
Önce hormon tedavisi sonra kemoterapi

İÇİNDEKİLER

KEMOTERAPİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
DİKKAT ettiyseniz hormon tedavisini öncelikle veriyoruz. Hormon tedavisine rağmen eğer cevap alınamamış ise yada bu tedaviye artık direnç gelişmiş ise kemoterapiyi öneriyoruz. Elbette kemoterapi çoğunlukla onkoloji kliniklerinde uygulamıyor. İlk planda 4 kür kemoterapi uygulanıyor. Bu konuda değişik ilaç rejimleri var. Sonradan gerekirse ikinci olarak hatta üçüncü olarak bile denenebilmektedir. Bu tamamen hastanın genel durumuna, sağlığına ve hastalığın cevabına göre değişmektedir.

HASTALIĞI TAMAMEN TEDAVİ EDEBİLİR Mİ?
ARTIK diğer organlara yayılmış prostat kanseri hastalığı olan ve hormonlara dirençli hale gelmiş olan hastalarda kemoterapi hiç bir zaman küratif yani tamamen tedavi edici olmamaktadır. Dolayısı ile amacımız bu hastalarda hayat kalitesini düzeltmek, iyileştirmek ve yaşam süresini de artırmaya çalışmaktır. Hastaları ileri aşamalarda en çok rahatsız eden şikayet olan ağrıyı azaltmaktır.

DİNDİRİLEMEYEN AĞRILAR İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ?
AĞRI bizim ilerlemiş prostat kanseri hastalarında karşımıza en çok çıkan problemlerden birisi. Öncelikle ağrı kaynağına bakıyoruz. Tedavi edilebilir bir neden ise öncelikle onu tedavi ediyoruz. Ona rağmen ağrı devam ediyorsa, ilkin basit ağrı kesiciler, ardında orta şiddette olanlar ve son aşamada ise morfin benzeri ilaçlar kullanıyoruz. Ağrı tedavisi basamaklı bir tedavidir. Aslında şu an bir çok merkezde ağrı bilimi ile uğraşan ve zor olguları tedavi eden algoloji merkezleri kuruldu. Bazen de direkt omurilik boşluğuna verilen ilaçlar ile ağrı kesmek zorunda da kalmaktayız.