Haberler


AYLİN YILMAZ

Kalp damar hastalıklarında beslenme

Kalp damar hastalıkları, dünyadaki ölümlerin birinci derece nedenidir. Günümüzde dünya nüfusunun %25'i kalp damar hastalıklarından etkileniyor. Ülkemizde de görülme sıklığı 50 yaş üstündeki yetişkinlerde %12-15 arasında değişmekte. Yetişkin nüfusumuzun yarıya yakını kalp damar hastalıkları riski altındadır. Kalp damar hastalıklarının oluşumunda başlıca nedenler; beslenmede doymuş yağların fazla tüketilmesi(katı yağlar, margarinler vb.), aşırı tuz tüketimi, saflaştırılmış (rafine) besinlerin yüksek; diyet posası ve antioksidant öğelerin (sebze ve meyve, tam tahıl ürünlerinin tüketiminin az olması) yetersiz olmasıyla birlikte, hareketsiz yaşam biçimi ve sigara kullanımıdır. Yapılan birçok çalışmada, kalp damar hastalığına bağlı ölümlerin beslenmede yapılan olumlu değişikliklerle azaldığı görülmektedir.

Kalbiniz için !!!

Beslenmenizde yağı azaltın, toplam yağ tüketimi enerjinin %30'unu geçmemelidir. Yağ içeren besinler aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan diğer besin öğelerini de içerdiği için yağa ihtiyacımız vardır. Ancak sağlık açısından bakıldığında koruyucu olması açısından diyetteki yağ miktarını (enerjinin %25-30) azaltmalısınız.
Yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dikkate alın. Çok fazla yağ içermeyen sağlıklı bir beslenmeyi sebze ve meyveler, tahıllar, yağsız kırmızı et, derisiz kanatlı hayvan etleri, balık ve düşük yağlı besinlerle oluşturabilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerinin bileşiminde diğer besin öğeleri açısından hiç fark olmadığı için bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
Beslenmenizde balığa daha çok yer verin. Haftada 2 kez, et yerine deniz ürünlerini tercih ederseniz yağ alımınızı azaltabilirsiniz.
Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketin. Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin düşük olmasının yanı sıra posa içeriğinin de yüksek olması kalp damar sağlığını korumada olumlu etki yapmaktadır. Çünkü bazı meyve ve sebzelerin bileşiminde bulunan suda çözünür posa, kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.
Yağsız dana, koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin. Hayvanın sırt bölgesinden alınan ve görünür yağı ayrılabilen etler daha az yağlıdır. Yağsız et, görünür yağları ayrılmış olmasına rağmen hem yağ hem de kolesterol içerir ancak diğer yağlı etlere göre yağı az olduğu için tercih edebilirsiniz.
DİĞER YAZILAR İLERİ
DİĞER
Nilüfer ile Reha Muhtar'ın kızı ilgi odağı oldu! 4 aylıkken evlat edindiler! Ayşe Nazlı şimdi 23 yaşında...
Melis Sezen kıyafetleriyle denize girdi! İşte Melis Sezen’in o anları!
1.5 ayda 8 kilo verdiren Pelin Karahan diyeti! 39'luk oyuncu bu yöntemle 57'den 49'a eridi! Cayır cayır kalori yakıyor...
1 ayda şırıl şırıl eriyeceksiniz! Yaz tatiline 34 beden girebilirsiniz! Suya 1 kaşık eklemek yeterli
Son dakika transfer haberleri ortaya çıktı!
Tüm Türkiye'de 137.236 işçi ve personel alımı başvurusu başladı
İslam Memiş "Ciddi düşüş..." diyerek açıkladı!
GÜNÜN MANŞETLERİ
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.