SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 16 Nisan 2012

85 yaşında Mümin Dede askere

Yaşadıkça neler neler görüyor insan.
Geçtiğimiz gün bir dede tanıdım, hem şaşırdım hem durur duydum. Bakın neden.
7 çocuk 21 torun sahibi 85 yaşındaki Mümin Dede (Özer), Mayıs ayında askere gidecek. Ancak Mümin Dede'nin askerliği sadece 24 saat sürecek.
Bu ilginç olayı baştan anlatayım da benim gibi siz de hem şaşırın hem de vatan-millet sevgisine güzel bir örnekle karşılaşın.
Öykümüzün kahramanı Mümin Özer, 1950 yılında ailesiyle birlikte Bulgaristan'ın Filibe kentinden Bursa'ya göçmüş. Daha önce orada askerlik yaptığı için Türkiye'de askerlik yapmaları gerekmiyormuş.
Ancak Mümin Özer ta o yıllardan bu yana içinde ukte olarak taşımış Mehmetçik olamayışı.
Geçtiğimiz aylarda komando askeri olarak vatani göreve giden torununu ziyarete gittiğinde gözleri yaşarmış ve derdini dillendirmiş oradakilere. Bir subayımız çok etkilenmiş onun bu halinden. "Dede sen Bursa Osmangazi'de oturuyorsun madem ki, oranın askerlik şubesine bir dilekçe yaz, gerisini ben takip edeyim." Dede dilekçeyi yazmış, "Beni askere alın. Gözüm açık gidecek yoksa" demiş, subay da sözünü tutup iletmiş üst makamlara bu talebi.

Aslan yürekli dede

Sonunda bir formül bulunmuş. Hani engelli yurttaşların senede 1 günlüğüne askere alınıp, gönülleri rahatlatılıyor ya. İşte aynı gün Mümin Dede'ye de üniforma giydirip asker etmeye, teskere vermeye karar çıkmış.
Damadı gazeteci Bilal Koçak'ın evinde görüştüğümüzde bana söyledikleri de şu: "Savaş oğlum. Elbette dağlara çıkıp eşkiyayla, teröristle çarpışacak çağda değilim. Ama attığımı vuran, silahtan, tüfekten iyi anlayan biriyim. Her türlü nöbet yerinde kuş uçurmam'' dedi ve kısa künyesini bile tam bir asker edasıyla okudu.

En büyük asker
Şimdi tüm evlatları ve torunları, önümüzdeki Mayıs ayında dedelerini askere uğurlayıp, 24 saat sonra da tekrar kavuşmayı bekliyor.
Bu arada pek çok yakını da; "85 yaşına gelmiş bir insanın askere gidebilmek için böylesine hevesli ve ısrarcı oluşu, vatan görevinden kaçmak için elli türlü tezgah yapanlara ibret olur umarız'' diyorlar.
Ne dersiniz haksız sayılmazlar değil mi?..