SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 31 Mart 2012

Narkotik müdürü uyarıyor

Önceki gün İstanbul Narkotik Müdürü Mahir Çakallı'yla kısa bir sohbet yaptık. Şimdi adını ve şeklini söylememin erken ve sakıncalı olduğunu düşündüğüm yeni uyuşturucu satış biçimi üzerinde konuştuk bir süre. "Şeytanın aklına gelmez" dedikleri türden diyerek fragman göstermiş olayım.
Müdür bey çalışmalara aralıksız devam ettiklerini, baronlar kadar sokak satıcılarının yani torbacıların da önemli olduğunun altını çizdi. Bunlar bilindik şeyler deyip geçiştirmeyelim. Her yeni kuşak, bu zehir ağının potansiyel kurbanı ne yazık ki. Bilgileri güncellemek çok önemli bu yüzden.

Aileler dikkat

Konuya dönersem narkotik müdürünün uyarılarını da eklemem lazım. Mealen şudur anlatılan; bazı mekân ve sokaklarda bir dil, bir jargon ve uyuşturuculara verilen adlar var.
Onlar anlıyor tabii. Ama bilmeyen nereden anlasın. Maalesef bu dili de, kod isimlerini de öğrenmek zorunda aileler. Çünkü ateş bacayı sarmak üzere, çünkü herkesin, bakın altını çizerek tekrarlıyorum, herkesin çoluk çocuğunun adeta bir mayın tarlasında yürüdüğünü ve potansiyel birer kurban olabileceğini düşünmek ne abartı, ne evham, ne paranoya. Aşağıda size bazı kavramları kısadan kese de olsa anlatmak istiyorum.
Lütfen aklınızın bir köşesinde kalsın.
Uyuşturucu maddeler duygularımıza etki ederken sınırlı sayıda belirti ortaya çıkmasını bekleriz, tabii ki beklenen etkilerin hiçbiri doğal değildir... İnsanı; mutlu, neşeli, gergin veya gevşemiş, şaşkın veya algıları uyarılmış ve hayal gören bir kişi yapabilir. Ortaya çıkan bu değişikliklerin sebebi; uyuşturucu maddenin beyin kimyasını ve beyindeki algılayıcıları etkileyerek onları değişikliğe uğratmasıdır.
Sonuç aynı maddelerin bu keyif verici etkileri psikolojik bağımlılık veya alışkanlık diye bilinen bir durumun ortaya çıkmasına sebep olur.
Psikolojik bağımlılık bir maddeyi kullandığınızda kendinizi tekrar onu kullanma isteği içinde bulmanız olarak tanımlanacaktır.
Bu istek belki aynı gece, belki de iki hafta sonra ortaya çıkacaktır, ancak sonuç aynıdır.

Sonuç aynı...

Maddelerin bu keyif verici etkileri "psikolojik bağımlılık veya alışkanlık" diye bilinen bir durumun ortaya çıkmasına sebep olur. Psikolojik bağımlılık bir maddeyi kullandığınızda kendinizi tekrar onu kullanma isteği içinde bulmanız olarak tanımlanacaktır.
Bu istek belki aynı gece, belki de iki hafta sonra ortaya çıkacaktır, ancak sonuç aynıdır.
Müptelayım sana!.. Vücut tekrarlanan madde kullanımlarında maddenin ani etkilerine karşı bir direnç geliştirirse fiziksel bağımlılık oluşur. Madde etkilerine rağmen normal işlevini sürdürebilme çabaları içinde olan vücutta hücre zarı, algılayıcılar ve beyin kimyası bir dizi değişikliğe uğrar. Bu durumun ortaya çıkması günler, haftalar sürebilir, bu nedenle fiziksel bağımlılığın azalması veya kaybolması için de benzer bir zaman süresinin geçmesi gerekmektedir.

Yoksunluk ne peki?

Fiziksel bağımlılık olarak adlandırılan koruyucu bir dizi değişiklik ortaya çıktıktan sonra, kullanılan madde miktarını azaltma veya tamamen kesme çabası, yoksunluk belirtisi olarak bilinen bir dizi sorunun ortaya çıkmasına sebep olur.
Uyuşturucu maddeye karşı psikolojik bağımlılık gelişmeksizin fiziksel bağımlılığın gelişmesi imkânsız gibidir. Bir kişinin fiziksel bağımlılık gelişebilecek şekilde bir maddeyi uzun süre ve yüksek dozlarda kullanması için psikolojik bağımlı olması gerekir. Aynı zamanda fiziksel bağımlılık geliştiğinde ise bağımlının kendini rahatsız eden belirtilerden kurtulması için tekrar madde kullanması gerektiğini keşfetmesi çok uzun sürmez. Bu, maddenin tekrar kullanılmaya başlanmasında psikolojik ve fiziksel baskıların olduğu anlamına gelir.
Fiziksel ve psikolojik bir huzursuzluktan kurtulma da daha güçlü bir psikolojik bağımlılığı ortaya çıkarır.