SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 21 Mart 2011

Tavuk yiyin kalpten gitmeyin

Aslında "hüküm" bu kadar basit ve kesin değil. Bir araştırma yapılmış ve tavuk eti tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 19 düşürdüğü kanıtlanmış...
Ezeli bezeli bu tür araştırmalara serin duruş sergilediğimden bu işin cazgırı gibi konuşan gıda mühendisi bir arkadaşla tartışmaya girdim.
Sordum ona:
- Nedir bu araştırma kanki?

Kim yapmış, nasıl yapmış?
- ABD'de Harvard Halk Sağlığı Fakültesi'nde yapılmış.
26 yıl sürmüş.
- Başında da önemi mühim bir zat vardır, hep öyle olur ya.
- Elbette var. Fakültenin Beslenme Bölümü Başkan Dr.
Walter Willett var. Koroner kalp hastalığı riskini azaltmak için kırmızı et yerine daha düşük yağ içeren ve protein açısından zengin beyaz et tüketimini önermiş adam...
- Bu pahalılıkta kırmızı et tüketimi zaten yok gibi. Zenginler düşünsün dar gelirli milyonlara hava hoş.

Dalgacı Mahmut

- Her şeyi dalgaya alma. Sağlık meselesi bu, ciddi ol.
- Yahu 2 kelimeyle tüketim ibresi kırmızıdan beyaza dönüşür mü et konusunda aga?
- Ne 2 kelimesi mirim. 84 bin kadın üzerinde yürütülen bu muhteşem çalışmaya göre günde 2 kez kırmızı et tüketen kadınlarda kalp krizi geçirme riskinin, günde yarım porsiyon tüketenlere oranla yüzde 30 daha fazla olduğu çıkmış ortaya.
- Sırf kadınlarda mı?
- Canım erkeklerde de aşağı yukarı aynıdır. Eğer her gün daha düşük oranda yağ içeren tavuk eti tüketirsek kalp krizi riskimiz yüzde 19 oranında azalıyormuş ona bak sen.
- Kim diyor bunu bi daha söyle...
- Beslenme Bölümü Başkanı Dr. Walter Willett, söylüyor.
Koroner kalp hastalığı riskini azaltmak için daha düşük yağ içeren ve protein açısından zengin olan tavuk, balık ve fındık tüketimini öneriyor.
- Benim de ona bilimsel bir cevabım var. Şarkı sözüyle hem de...
- Neymiş o?
- Ağlayan gülmedi mi, gözyaşın silmedi mi?
- Eeee?
- Rakı içenler öldü de, su içen ölmedi mi?