Tarihi 29 Kasım 2012

Taksim çok güzel olacak

Hafta başında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'la bir söyleşi gerçekleştirdik. Sorulara açık yüreklilikle cevap veren başkan Taksim'i de anlattı, Çamlıca Camii'ni de, Haliç'i de. Sayın Topbaş'la yaptığımız söyleşinin detaylarını bu akşam 23.00'de Beyaz TV'deki Adalet Masası programında izleyebilirsiniz...
Söyleşinin İstanbul trafiğini anlatan kısmı ise yarın yine bu köşede olacak...

* En güncel tartışma Çamlıca Camii. Siz nasıl bakıyorsunuz bu projeye?
Çok önemli bir proje... Kapsamlı olarak ele alınıyor, değerlendiriliyor. Değerlendirme süreci devam ederken, bu konuda medya üzerinden kişisel görüş belirtmek yönetime dahil olan bir kişi olarak benim anlayışıma ters bir yaklaşım olur. Zira kapsamlı bir çalışma yapılıyor ve tüm detaylar titizlikle ele alınıyor.

* Taksim Meydanı için büyük gürültü kopartıldı, nasıl bir meydan olacak?
Taksim Meydanı çok güzel olacak. Meydan şu anki haliyle yayaların yoğun araç trafiğinin arasında sağa sola koşuşturdukları, durup dinlenmeye vakit geçirmeye imkan bulamadıkları bir geçiş güzergahı durumunda... Çalışma tamamlandığında trafik yer altına alınacağı için yayalara çok geniş bir alan sağlanmış olacak.

* Trafiği de rahatlatacak mı bu çalışma?
Elbette. Taşıt sayımları, kapsamlı simülasyon çalışmaları yapıldı. Şu an trafiği yeraltına aldığımız güzergahtan her sabah saat 08:30 ile 09:30 arasındaki bir saatlik sürede toplam 8500 araç geçiyor. Çalışma tamamlandığında bu 8500 araç aynı mesafeyi yarım saatte geçecek. Hesap ortada...

* Taksim Meydanı'nın düz, ruhsuz ve betondan ibaret olacağı eleştirileri var, doğru mu?
Defalarca söyledik. Kuru meydan istemiyoruz.
Asla kuru bir meydan olmayacak. Yeşil dokusuyla dikkat çekecek. Yeni ağaçlandırma çalışmaları yapılacak. Cıvıl cıvıl bir meydan ortaya çıkacak.

* "Taksim çalışması zamanında bitmez" diyenler var, ne zaman bitecek?
İlan ettiğimiz süre 240 gün... Ama çok daha önce tamamlanacağını söyleyebilirim.

* "Ne gerek var Topçu Kışlası'na" eleştirilerini haklı buluyor musunuz?
Tüm eleştirilere açığız ama bu eleştiri haklı değil.
Korunması gereken eser niteliğindeki başka yapılarla ilgili olarak "Niye ihya etmiyorsunuz" diyenler şimdi "Taksim Kışlası'nı niye ihya ediyorsunuz" diyorlar. Tutarlı olunmalı.

* "Sivilleşme, demokratikleşme döneminde kışla yapmak doğru mu?
Taksim Kışlası'nın ihyasını "militarizm" ile ilişkilendirenlere hatırlatmak isterim. Beykoz Kışlası'nı da restore ettik. Rami Kışlası'nı bir bilim ve teknoloji müzesi haline getiriyoruz. Yıldız Üniversitesi'nin kullandığı Davutpaşa Kışlası için proje desteği veriyoruz. Yani amacımız tarihi yapıları ihya etmek ve bu yapıları farklı aktivite alanları olarak insanımızla buluşturmak. Bundan farklı anlamlar çıkartmak doğru değil.

* Neden Taksim Meydanı?
Sadece Taksim Meydanı değil, İstanbul'un tüm önemli meydanları yenilenecek. İstanbul'un nüfusu 15 milyona gelmiş dayanmış... Gündüz nüfusu 23 milyon civarında... Günlük hareketliliği düşünün.
Turizmi düşünün, 50 yıl öncesinin İstanbul'u değil söz konusu olan. Yeni ihtiyaçlara göre yeni düzenlemeler şart. Bu anlayışla İstanbul'un kimliğini koruyarak yeni ihtiyaçlara cevap vereceğiz.

* Haliç'e Boğaz'dan temiz su verdiniz, çok ilgi uyandırdı bu çalışma nasıl bir sonuç çıktı ortaya?
Bundan fazla değil 10 yıl önce birisi karşınıza çıkıp "Haliç'te lüfer var" deseydi, "Yok artık, daha neler" diye çıkışırdınız değil mi? Şimdi Haliç'teki balık çeşitliliğini gidip bir görmek lazım. İstanbul Boğazı'nın temiz suyunu Haliç ile buluşturduk. Bu projenin bir benzeri dünya da yoktur. Günde 260 bin metre küp suyu 5 kilometre mesafeden, Karadeniz'den ve yerin 30 metre altından Haliç'e getirdik. Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde başlattığı çalışmaların sonuçlarını görüyoruz. Ataköy'de açtığımız ileri biyolojik arıtma tesisi de öyle...
Çevrecilik diyorlar ya, işte budur çevrecilik. Size çarpıcı bir rakam vereyim. Şu an 41 arıtma tesisimiz var. 2013 yılı içinde 30 yeni arıtma tesisini daha tamamlamayı hedefliyoruz. Böylelikle yüzde 100 temiz Marmara hedefine çok yaklaşmış olacağız.