Nihat Hatipoğlu

NİHAT HATİPOĞLU

Günahların tövbesi olur mu?

Eklenme Tarihi 25 Temmuz 2025

ELBETTE.
Yeter ki niyeti doğru olsun. Bağışlanmayacak, affedilmeyecek hiçbir günah yoktur. Mümin ümitsiz olmaz. Kişi tövbesini bozsada, yine tövbe etmelidir. Bin kez tövbesini bozsa yine tövbe etmelidir. Zira Allah'tan başka gidecek yer yoktur. Günahları bağışlamak niyetinde olacak olan Allah'ı engelleyecek kim var ki?
GÜNAHINDAN TÖVBE EDEN

Efendimiz şöyle buyuruyor:
Günahından tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir. Hocalarımız her cuma bu hadisi minberde okurlar.. O halde ümitsizliğe bu dinde yer yoktur.

TÖVBEYİ NASIL KABUL ETTİRELİM
Güzel bir tövbe için öncelikle güzel bir abdest ile iki rekât namaz kılmak tavsiye edilmiştir. Şart olmasa bile tavsiye edilmiştir. Sonra kişi ellerini Allah'a açıp içini döker. Rabbine yalvarır. Onunla konuşur gibi, samimi itirafla bulunur. Bir daha o günaha dönmeyeceğini söyler. Ve de dönmez. Sözünde durur. Elinde varsa, fakire sadaka verir, tövbe öncesinde veya sonrasında. Anne ve babasından dua ister. Fakirleri sevindirir. Haram olanı terk eder.
Kötü sözler söylemez, gıybetten, suistimalden, küfürden vazgeçer. Saldırganlık huyu varsa tövbe eder. Kimseye şiddet uygulamaz. Hakaret etmez.
Kur'an'dan bildiğini okur. Peygamber Efendimize salat ve selam söyler.

SİZDEN GELEN SORULAR
SORU: İnançsız az bir küfürle ebedî cehennemde kalabiliyor. Bu adaletsizlik değil mi?
CEVAP: İman ile ilgili inançsızlık bedeli ağır olandır. İnanç zafiyeti ile günah zafiyetini ayırmak lazım. Zira günahlar Allah'ın kudretini sorgulamaktan dolayı değil, zafiyetten dolayı işlenmektedir. Zaten şeytanı iblis hâline getiren husus da Allah'ın iradesini kabul etmemekten dolayıdır.
Yoksa günah işlemesinden dolayı değil. Hz. Âdem (a.s.), günah olan "yasaklanan meyve"yi yedi diye dinden çıkarılmadı, cennetten çıkarıldı.
İblis ise Allah'ın otoritesini tartıştığı için dinden çıktı. Biri otoriteyi kabul etmedi, diğeri ise belirlenen çizgide amelinden sorgulandı. Şeytan bu hâlinden döner, tövbe eder olsaydı belki iblis olmayacaktı.
İnançsızın kötü amelinin uzun süre veya kısa süreli olmasından önce kime karşı işlendiği önemlidir.
Kişi bütün ömrü boyunca küçük günahlar işler, günahkâr olur. Kişi bir cümlede yaratıcıyı inkâr eder, dinden çıkar. Kişi bir cinayet işler.
Bu cinayeti bir dakikada işler ve ama 40 yıl veya ömür boyu hapis cezası alır. Şimdi bu kişi "Ben bir dakikada cinayeti işledim, cezamın da bir dakikada olması gerekir" diyebilir mi?

SORU: Peki, her din sahibi ayrı bir yaratıcıya mı inanıyor?
CEVAP: Hayır. Yaratıcı değişmez.
Onu anlatan veya tanıtanlar değişir.
Ateisti, deisti, Yahudiyi, Hristiyanı, brahmanisti, paganisti, rasyonalist, şintuisti, faşisti, komünisti, Müslümanı yaratan aynı yaratıcadır.
Hayvana tapan da güneşe tapan da aynı Allah'a iman ediyor aslında.
Kimisi onu yanlış tanıdı, kimisi tanrısını kendine benzetti. Problem yaratılanla, yaratanda değil.