DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Kasım 2023

Eşinin gönlünü al

32 yaşındayım. Yeni evlendim. Eşimle ne zaman ilişki yapsak sorun yaşıyoruz. Ne yapayım?
CİNSEL birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi huzursuzluk durumlarına cinsel ilişki ağrısı denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur.
Yaklaşık olarak yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır.
İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir.
Eşinin gönlünü al.

ÇÖZÜME ODAKLAN
25 yaşındayım. Üç yıldır evliyim. Sürekli isteksizlik ve erken boşalma şikayetim var. Ne yapmalıyım?
ERKEN boşalmanın en sık sebebi ruhsal ve sosyal sorunlardır. Kaygı, korku, yorgunluk, başarısızlık, gelecek kaygısı, ortam uygunsuzluğu, gelenekler, borçlar, eş uyumsuzluğu, panik atak gibi durumlar en sık rastlanan sıkıntılardır. Beden ile ilgili durumlara gelince tiroit çalışma bozukluğu, kan şeker dengesizliği, kansızlık, mineral vitamin eksiklikleri, testosteron hormon eksikliği bu sonuçlara neden olabilir. İç hastalıkları uzmanına muayene ol. Gerekirse üroloji uzmanı da gerekebilir.
Çözüme odaklan. İste ve yap.

ÖNCE BİLGİ AL
Guatr hastasıyım. Ameliyat gerekiyormuş. Gün aldım ama ameliyatın risklerini tekrar size danışmak istedim. Ameliyat olayım mı?
BU ameliyatta kanama, "Recurrent laryngeal sinir" yaralanması.
Paratiroitbezlerinin hasarlanması söz konusu olabilir. Bu riskler yaygın lenf bezi büyümesi olmuş ilerlemiş tümörü olanlarda veya daha öncetiroitcerrahisi geçirenlerde ya da göğüs kemiğinin arkasına inen ve iç guatr olarak bilinen "Plonjon guatrlar" dediğimiz durumlarda sık görülür. Tiroid operasyonu yapacak cerrahın çok deneyimli olmaması da sık komplikasyon görülme nedenidir. Ameliyatta herhangi bir komplikasyon riski yüzde 2'den daha az olmalıdır. Cerrahından alternatif tedavi yöntemleri, risk ve faydaları hakkında bilgi almanı öneririm.

KORKMAMALISIN
21 yaşındayım 5 aydır kilo veremiyorum. Kadınım sonuçta sıkıntı yaşıyorum. Doktor 'İnsülin direnci olabilir' dedi. İnsülin direnci nedir?
Tehlikeli bir durum mu?
GLİKOZ bedenimizin enerjisi, benzinidir. Gıdalar bedene girer, emilir, Karaciğerde glikoz üretilir.
Organlarımız da bunu kullanır. Gerek hastalara yapılan gerekse bedenimizin doğal olarak yaptığı insülin doku ve organlara glikozun girmesini ve sonra kullanılmasını sağlar.
İnsülin direnci olan kişilerde bu etki olmaz.
HOMA-IR denilen bir test yapılır. Sonucu muayene ve diğer tetkik sonuçlarıyla yorumlanır. Gerekirse düzenleyici ilaçlar verilir.
Korkulacak bir durum değil ancak takip edimesi lazım.