DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Ocak 2023

Duruş eğitimi şart

14 haftalık gebeyim. Doğumun rahat olması için egzersiz yapmak istiyorum. Neler önerirsiniz?
Düzgün duruş eğitimi önemlidir.
Daha dikkatli iş yapmak gerekir.
Çocuk doğduktan sonra bakım için kuvvetli kollara ihtiyaç duyulur.
Pelvik taban kas kontrolü ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi için özel eğitim almak doğru olur.
Ünitelerinde ehliyet sahibi olması en az bu konular kadar önemlidir.

AZ AZ SIK SIK YİYİN
67 yaşındayım. 6 ay önce felç geçirdim. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum. Nelere dikkat etmeliyim?
Az az sık sık yemek yiyin. Yemek yerken dik durumda oturun. Lifli gıdalar yiyin. Çiğneme durumunuza göre püre haline getirilmiş şekilde gıda tüketin. Rezene-ısırgan otupapatya- anason-ıhlamur-kekik çayı, portakal-mandalina suyuacı hindiba salatası, bal ve sirke karışımı için. Şikâyeti takip edin.

YANLIŞ DEĞİL
İki ay önce tiroit ameliyatı oldum. Ellerimde kasılmalarım başladı. Doktorlar kendi aralarında ameliyattandır diye konuştular. Tahlil yazdılar. Yanlış ameliyat mı yapıldı?
İyi olacaksın yanlış değil. Kanda kalsiyum düşük ise paratiroid hormonu salgılanır ve böbrek ve kemiklere direkt olarak etki eder.
Bağırsaklara indirek etki eder.
Kanda kalsiyum yüksek ise paratiroid hormonu az salgılanır.

KANSER KORKUSU
23 yaşındayım. Annem 54 yaşında. Meme kanseri şüphesi var. Ailedeki herkesten tarama istediler. Gideyim mi?
Tarama çok önemli. Yaptır.
Çünkü meme kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca meme kanseri kimler için riskli öğrenmelisin. Kilo, sigara, hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, ilk adetini erken görmüş olmak, geç menapoz yaşı gibi durumlar ve annede teyzede ya da kız kardeşinde meme kanseri hikayesi olması riskli durumlar olarak sayılabilir.

ADET DÜZENSİZLİĞİ
7 aydan beri adet düzensizliğim var. Ayrıca göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?
Olabilir. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, Prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi gibi durumlarda kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.