DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ekim 2018

İlişki sırasında nefesi daralıyor

Eşim şişman cinsel ilişki tam istediğimiz gibi olmuyor. Nefesi daralıyor. Hemen bitiyor.
Sonra horluyor. Askerde de horluyormuş. Perhiz yapmıyor. Boşanmak istiyorum...
BEN şişmanlığı ile ilgili bilgi verebilirim. Anlattıkların uyku apne sendromu dediğimiz durumlara uyuyor. Nefes darlığı, uyku düzensizliği, şişmanlık, terleme, kan şeker düzensizlikleri, cinsel performansta azalma bir arada olabilir. Hemen muayene şart.
İç hastalıkları uzmanı seç.
Muayene olsun. Kulak burun boğaz uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı ve gerektiğinde diğer branşlara da ihtiyaç duyulabilir.
Bu işleri halledin. Bugünkü haline göre düzelir.

24 yaşındayım. Adet düzensizliğim vardı.
Daha yeni doktora gittim. Yumurtalıklarımda kistler varmış. İnternete baktım kanser olabilirmişim.
Çok korkuyorum lütfen yardım edin.
HEMEN internetten çık.
Yanlış bilgilenme sende olduğu gibi panik atak yaratabilir.
Depresyona bile sokabilir.
Polikistik over hastalığı neredeyse her 10 kadının 1 tanesinde görülebilen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, ciltte yağlanma, sivilce, saç dökülmesi, şişmanlık, kısırlık, şeker hastalığına yatkınlık yapabilir.
Yapılan araştırmalarda kadın üreme organlarının kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir.
Her duyduğuna inanma, inansan da panik yapma.

MORALİM ÇOK BOZUK
Cinsel organımda yanma hissi var. Orgazm olamıyorum. Moralim çok bozuk. İdrarım da ağrılı. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?
DEREOTU satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi? Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken idrar" için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür.
Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir.
Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir.
Şikayetlerin önemli gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

Hocam eşim şişman. "Ameliyat ettir" diyorlar. Ameliyat olsun mu?
KİM ettir diyorsa kendi işine baksın. Başkasının bedenine ahkam kesmek eş dost işi değildir.
"Bariyatrik Cerahi" olarak tanımlanan zayıflama ameliyatlarının yapılma Kriterleri A.B.D.
Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün (NIH) Konsensus kararlarında belirtilmiştir. Bu kararların PÜF NOKTASI ise "CERRAHİ DIŞI TEDAVİLERİN BAŞARISIZ
OLMASI" tespitidir. Yani "Ameliyat dışı ihtimal kalmadı" noktasına gelmiş olmak gerekir.
Bedensel özelliğin "Beden Kitle İndexi" dediğimiz ölçümün 40'dan büyük olması ve "Beden Kitle İndexi" dediğimiz ölçümün 35 den büyük iken kişinin tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, hiperlipidemi gibi ek hastalıklara sahip olması ölçülebilir kriterlerdir. Eşin iç hastalıkları uzmanına muayene olsun.

KUVVETLENMEK İSTİYORUZ
Hocam biz emekliyiz. Biraz kuvvetlenmek istiyoruz. Hanım da ben de halvet olurken çabuk yoruluyoruz. İstiyoruz ama bir yere kadar. Bize bir yol gösterirseniz seviniriz.
KUŞKONMAZ. Bilinen en iyi halvet isteği getirici sebzelerden biridir. Çorbası başta olmak üzere çok pişirilmeden yenebilen her tür yemekle mutlaka tüketin. Ceviz, keçi boynuzu sofranızda olsun. Tabi sakin bir zamanda, sakin bir mekanda birlikteliğin planlanması etkinliği artıracaktır...

Babamın stresten burnu kanadı tansiyonu yüksek çıktı. Dil altı aldı. Lazım olursa kullanırım diyor. Dil altı yeterli mi?
STRES, yüksek tansiyonun tek Sebebi değildir. Stresi olmayan, sinirlenmeyen, kaygılanmayan insanlarda da hipertansiyon hastalığı olabilir. Şişmanlık, aşırı tuzlu beslenme, böbrek, beyin ve kalp damar hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, troid çalışmasını bozan hastalıklar, genetik geçişli ailesel hastalıklar, alerjik tepkiler, ilaçlara karşı yan etkiler nedeniyle hipertansiyon hastalığı görülebilir. İhmal etme muayeneye götür...

Kolesterolum yüksek diye yumurta yiyemiyorum. Yaş kemale erdi. Hafızam da sıkıntılı. Yerine ne yesem uygun olur?
KOLESTEROL seviyenizi belirtseydiniz daha fazla yardımcı olabilirdim. Günde 1 yumurta tüketmenizde hastalık artırıcı etkiler beklemeyiz.
Beynin gıdası yumurtadır.
Yüksek lesitin sayesinde yumurta yalnızca hafızayı ve konsantrasyonu değil duygusal sağlığımız açısından da katkı sağlar. İçeriğindeki Kolin, hücre zarını yenileyen vücudun yağları beyindeki önemli bir hafıza molekülü olan asetilkoline dönüşür. Bu yüzden bana tahlil sonucunuzu iletin lütfen.

15 günlük gebeyim. Doktorum tahlil yaptırmadı, folik asit verdi. Tahlil yapmadan verince huzursuz oldum. İçmemin sakıncası var mı?
TAHLİL yaptırabilirsin. Ancak folik asit takviyesi test yapılmadan da önerilen bir gebelik takviyesidir.
Gebelik başladıktan sonra folik asit ihtiyacı artar. Karşılanamazsa çocukta sinir sistemini ilgilendiren doğumsal hastalıklara neden olabilirler. Bu nedenle testi yaptır ve folik asite doktorun önerdiği sürece devam et...