DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Ekim 2018

Çocuğum olmuyor

Nafiz Bey, bir bilseniz ne dertlerim var... 2 yıldır çocuğumuz olmuyor. Benim meni sayısı az çıkıyormuş. Hap tavsiye eder misiniz?
SORUN tespit edilmiş. 'Neden sayı az çıkıyor?' diye araştırmak lazım. Film gerekir. Kan tahlili gerekir. Üroloji uzmanı takip etmesi gerekir. Ama genel olarak destekleyici tavsiye edeceğim.Eczacına git içinde Çinko, C vitamini ve E vitamini olan multivitamin veya gıda desteği versin. Ürolojiye gidene kadar kullanabilirsin.

Hocam, geçen akşam dedemin ateşi çıktı. Bizim de kafamız karıştı. Ateşin yüksek sayılması için kaç derece olması gerekir?
VÜCUT ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Koltuk altından ya da kasık kıvrımından ölçülen beden sıcaklığı 36,5 derece, ağız içinden ölçülen 37 derece, makattan ölçülen 37,5 derecedir. En doğru ölçüm akciğer atardamarından yapılandır. Ancak bu günlük hayatta kullanılabilir değildir. Bunun için tartışıp ortamın ateşini yükseltmeyin.

ELİM AYAĞIM TUTMUYOR
17 günlük evliyim. Ne zaman eşimle ilişkiye niyetlensem elim ayağım tutmuyor. Eşim bir şey demedi. Ama sıkıntıdayım. Yardım edin.
BU durum daha çok sosyal ve ruhsal panik halini düşündürüyor. Acelecilik, korku, kaygı, bilgisizlik, utangaçlık, erkeklik yapamayacak olma ihtimalini düşünmek gibi çeşitli nedenlerle sıkça rastladığımız bir durum. Doğal yani. Hemen bu konuyu paylaşabileceğin doktor, psikolog, danışma merkezi bul. Çünkü yapman gerekenleri ayrıntılı anlatmak gerekir. Şeker düşmesi, kansızlık, tiroit çalışma bozukluğu durumları varsa paniğini kolaylaştırır. Takibine girdiğin doktorun ilgili tahlilleri ister. Merak etme, halledersiniz.

2 haftadır makatımdan kan geliyor. Herkes "Basur olabilir" dedi. Bir arkadaşım da merhem önerdi! Hangi doktora gideyim?
SEN sorarsan herkes cevap verir. Onun için ilaç vereni oluyor ama hastayı muayene etmeden ciddi hastalık ihtimallerinin gözden kaçmasına, vakit kaybına neden oluyor. İç hastalıkları uzmanı, genel cerrahi uzmanı bunun için muayene yapabilir. Tanıya göre takibini kimin yapacağına karar verebilir. Anlattıklarına göre anal fissür dediğimiz makat çatlağın olabilir. Çoğunlukla zorlu ıkınmalar esnasında oluşur. Dışkılama zorlaştıkça fissür derinleşir ve bir kısır döngü oluşur. Dışkı üzerine sıvanmış parlak kırmızı kan tipiktir.

2 aydır zayıflayayım diye diyete başladım. Ama galiba fazla yaptım. Saçlarım dökülüyor. Yemeğe tekrar başlasam mı?
TABİ ki olabilir. Özellikle hızlı kilo verdiren, vücudunuzu besinsiz bırakan açlık diyetleri bedenin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunmayabilir.
Bunlar metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınızı da kötü etkilemiş. Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biridir. Vücut yeterli besin almadığında ilk saçlar zarar görür. Çünkü böyle bir durumda vücudunuz otomatik olarak hayati organlarınızı daha çok besliyor. Yani beslenemeyen saçlar da dökülebiliyor. Kafanıza göre diyet kafada saç bırakmayabilir. Dikkat.