DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Şubat 2018

Fazlası zarar!

5 aylık evliyiz. Eşim 22, ben 23 yaşındayım. İlişkinin ardından eşimin vajinasında iltihap oluştu. Ne yapalım? Bir de eşim mastürbasyon yapıyor. Zararı var mı?
İlişki sonrası iltihaplanma haliyle sık karşılaşırız. Kişisel temizliğe dikkat edin.
Enfeksiyon hali varsa kişiler diğerine geçirebilir.
Her şeyin aşırısı zarardır.
Mastürbasyonun da aşırısı zarardır.
Uygulamanın şekli, içeriği, sayısına göre farklı zarar ihtimalleri olabilir. Bir kez kadın hastalıkları veya üroloji uzmanı tarafından muayenesi uygun olur.
Maydanoz çayı günlük hayatta kullanılabilir.

3 aydır adetlerim düzensiz. Eczaneden ilaç aldım. Doğum kontrol hapıymış.
Ben evli değilim. Anlamadım. Ne yapayım?
Anlatayım.
Doktoruna muayene ol.
Hormon hastalıkları, stres, kullanılan farklı ilaçlar gibi birçok hastalık adet düzensizliği yapabilir.
Her adet düzensizliğinin tedavisi hormon hapları değildir. Bu nedenle senin bedeninde adet düzenini bozan hastalığı öğrenmemiz gerekir. Ayrıca doğum kontrol hapı olarak bilinen ilaçlar hormon içeren ilaçlardır. Bazen doğum kontrol amaçlarla bazen farklı tedavi amaçları ile kullanılabilir.
Eczanedeki kalfamızın iyi niyetinden şüphemiz yok.
Ama kaş yaparken göz çıkartmamakta gerekir.

SIK İDRARA GİDİYORUM
Hocam sık sık idrara gidiyorum. Yapamadan geri geliyorum. Yarı yolda tekrar idrara gidiyorum. Çok yoruldum. Prostatım biraz büyükmüş, 45'miş. Kan prostat oranım kötü değilmiş. Ne yapayım?
Öncelikle üroloji doktor takibi şart. BPH dediğimiz iyi huylu prostat bez büyümeniz var. İlaç tedavisi gerekir.
İdrar söktürücü özelliği olan ilaç kullanıyorsanız bırakın. Aynı şikayetler idrar kese iltihaplarında, Nörojen mesane denilen rahatsızlıklarda da olabilir.
Kanda Şeker düzeyinize de bakmalıyız. Aynı Üroloji doktoruna takip edilin. Kanda baktığımız prostat testlerinin oranları kanser ihtimalinin fark edilmesinde kullanılabiliyor. Sizde normal olması iyi işaret.

OĞLUMUN ELLERİ ŞİŞİYOR
Oğlum 30 yaşında. Ellerinde ağrı ve şişme var. Doktor ödem olduğunu söyledi. Bir de yemeklerden sonra sürekli midesi bulanıyor. Ülser dediler. Ancak iki tedaviden de bir çözüm bulamadık. Neden?
Yazdıklarınızı yorumlarsak, ellerdeki şikayetler öncelikle alerjik ve romatizmal hastalıklara bakmak lazım. Tiroit, böbrek, karaciğerin bazı hastalıkları da bu şikayetlere neden olabilir.
Yemek borusu, mide ve on iki bağırsak endoskopisi yapmadan ülser demeyiz.
Hasta bana başvursaydı öncelikle en azından CRP, RF, Tam kan sayımı, Sedimentasyon, TSH, üre, Glikoz, T.protein, Albumin, Ca, K, Na, Mg, dışkıda gizli kan, tam idrar tahlili, sinüzit grafisi çektirerek takibe başlardım.

Boyum 1.65, kilom 98. 10 yıldır sigara içiyorum. 'Kanser olursun' diyorlar, çok sinirleniyorum. 'Kilo ver sigarayı bırak sinirlenme' diyeceksiniz. Başka ne yapayım?
Önce bildiklerini yap.
Fazla kilo, sigara, yüksek gerilim kanser gelişme riskini arttırır. Bedenini korumazsan bozulması sürpriz olmaz. Önce kendin için bir kez İç Hastalıkları muayene ol. Meme muayeneni yap. Bir kez de kadın hastalıkları uzmanına muayene ol. Yeterince su iç. Mevsim sebze ve meyvesi yemeyi de unutma.

​KANSER AŞKA ENGEL DEĞİL
Karım 6 sene önce kolundan kanser ameliyatı oldu. Şimdi ilişkiye girmek istemiyor. 'Kanser hastalarının 6 yıl ilişkiye girmesi zararlıymış' diyor. Ama ben ilişki yaşamak istiyorum. Ne yapayım sizce?
Önce eşine 6 yıl ilişki yasağı bilgisini kimden aldığını sor. Bilinen böyle bir yasak yok. Kanser tedavisi alan her hastanın cinsel hayat tavsiyeleri hastanın kendine özeldir.
Kişi kendi durumunu takip eden doktorlarından bilgi alabilir. Cinsel hayatın devamı kanser hastaları içinde önemli ve gereklidir.
Erkek veya kadının gerek bedensel, gerekse sosyal ve ruhsal yaşamının en önemli parçalarından biri cinsel yaşamıdır. Yine de her iki tarafın istek ve onayı da ilişkinin temelidir. Eşinle tekrar konuş. Bu yazıyı okut. Gerekirse telefonla arasın.

Babam kalp kapağından ameliyat oldu.
10 gün önce taburcu oldu. Ne önerirsiniz?
Öncelikle ilaç kullanma düzeni ve saatlerine dikkat edin. Yediği gıdalar hastalığını olumsuz etkileyebilir.
Doktorundan tüm hastalıklarına ait bir bilgi alıp, diyet uzmanından liste almanız uygun olur.
Ayrıca kan sulandırıcı özel ilaçlar kullanıyorsa örneğin aşırı yeşil sebze meyve tüketimi zarar verici olabilir.
Uyku ve dışkılama düzeni önemli. Ayrıca çıkardığı idrar miktarı ve özelliklerini de takip edin.