DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Şubat 2018

Cinsel organımda siğil var

Nafiz Hocam, 27 yaşındayım. Cinsel organımda siğil, sivilce gibi şeyler var. 3 aydır geçmedi. Gazetelerde 'Siğiller kanser yapar' diye okudum. Doğru mu? Kanser için tedbir alabilir miyim?
Yağmur yağmadan, ıslanmaya başlamışsın. Panik ve korku hastalıkların temelidir unutma. Korkular bağışıklık sistemimizi bozar.
Sonra da hasta oluruz. Önce her cinsel organ siğili, kanser yapmaz. Senin hastalığının tanısının konması lazım. Hemen kadın hastalıkları uzmanına git. Hemen tanı koyalım, sıkıntılarına çare bulalım. Cinsel organ siğillerini genellikle Human Papilloma (HPV) dediğimiz virüs yapar. Bazı HPV tipleri, rahim ağzında kanserimsi değişikliklere, rahim ağzı, penis ve makat kanserlerine neden olabilir. Bazı HPV tipleri ise kanser riski taşımaz. Bunları ayırt etmeden tedavi ve takip düzenlenemez. Doktorun önerirse HPV aşısı da yaptırabilirsin.

Annemde şeker var. Doktor bana da 'Cildin kuru şeker testi yaptır' dedi. 27 yaşındayım. Şeker olabilir mi?
Olabilir. Diabetes Mellitus dediğimiz şeker hastalığının belirtileri sadece çok su içme, çok idrara çıkma ve kilo kaybı değildir. Çok yemek yeme, bulanık görme, cinsel organda iltihap, kaşıntı, idrar yolu enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, kaşıntı, ciltte kuruma, yorgunluk, yara iyileşmesinde gecikme, ayaklarda uyuşma şikayetleri de başlangıçta görülebilir. Ailede bir kişide bu şikayetlerin olması bu riski arttırabilir. Bu nedenle hemen gereken tetkikleri yaptır. Tedbir al.

​KANSER BAŞ AĞRISI YAPAR
Halam akciğer kanseri. 2 haftadır başı ağrıyor. Eskiden migreni vardı. Şimdi geçmiyor. Neden?
Kanseri olan hastalarda baş ağrısı şikayeti çok önemlidir. Menenjit, beyin abseleri, metastazlar dediğimiz yayılmalara bağlı olarak baş ağrısı olabilir. Dikkatli olmak ve gecikmemek gerekir. Beyin MR'ı, hatta belinden sıvı alma olarak bilinen Lomber Ponksiyon ve değerlendirmesi gerekebilir.
Hem kanser hastalığını takip eden doktorun, hem iç hastalıkları uzmanı ve hem de nöroloji uzmanının değerlendirmesi gerekir. Film ve tahlil sonuçlarına göre de bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğine karar verilebilir. İhmal etmeyin.

​BACAKLARIM RAHATSIZ!
6 aydır gece yatarken bacaklarımda rahatsızlık oluyor. Bu ne olabilir. Sinir hastalığımı?
Muayene ve tetkik yapmadan doğru yorum yapmak kolay değildir. Ancak genel olarak bilgi vermem gerekirse, 'Huzursuz Bacak Sendromu' dediğimiz bir durum olabilir. Bu durumda otururken ve yatınca bacaklarda rahatsızlık hissi, tam olarak ifade edilemeyen ancak uyluk, bacak ve ayaklarda, hatta bazı hastalarda kollarda ürperme, kaşınma, ağrıma, ezilme, yanma, karıncalanma olarak ifade edilebilen bazı hastalar ise kas krampı veya uyuşma ile karıştırabilen bir hastalıktır. Öncelikle nöroloji ve gerekirse iç hastalıkları uzmanı muayenesi olabilir.

​NASIL DİYET YAPAYIM?
Hocam kilolar birikti. Şimdi zayıflayacağım. Kararlıyım. Yalnız ne tarafa baksam ayrı terane var. Herkes bir çeşit tarif veriyor. Yani şimdi protein diyetimi yapsam, lahanamı yapsam iyi olur?
Zayıflamaya karar vermen en önemli adım. Onu atmışsın. Düzenli takip edileceğin bir doktor şart. Sana özel bir zayıflama planı yapılmalı.
Etle mi, yumurtayla mı yoksa lahanayla mı sorusunun cevabı, doktorla zayıflamaktır. Senin de tedirginliğin haklı ve normal. Hızlı kilo vermenin riskleri, şişmanlığın oluşturduğu risklerden daha tehlikelidir. Zayıflama programları kişiye özel olmalıdır. Her birey için verilebilecek maksimum kilo, o bireyin fazla kilosuna, hastalıklarına, yaşına ve yaşam şekline göre farklılık gösterir. Haftada yarım, en fazla bir kilo ağırlık kaybı hedeflenmesi uygundur. Yoksa verilen kilolar tekrar alınabilir. Amaç hızlı ve çok kilo vermek değil sağlığımızı bozmadan zayıflamaktır.

Doktor bey, bana da millet 'Şişmansın' deyip iştahımı kaçırıyorlar. 101 kiloyum, ama 182 santim boyundayım. Yani kısa sayılmam şişmanım ama obez miyim? Zayıflamalı mıyım?
Boyum uzun, kemiğim kalın sohbeti çok geçerli değil. Çünkü boy kilo uyumu önemli. Beden Kitle İndeksi denilen orana göre cümle kuruyoruz. Bu hesaplamaya göre ise olmanız gereken ideal kilonuz 77 kilogram. Yaklaşık 24 kilo fazlanız var. Ve yine bu hesaba göre beden kitle endeksin 30.5... Yani obezite tanısı alıyorsun. Zayıflaman şart. Önce aklen ve fikren kendini haklı ve doğru çıkarmaktan vazgeç. Bu sana zarar verir. Bir an evvel fazla kilolarından kurtul.

Hocam şeker hastasıyım. 48 yaşındayım. 4 yıldır şeker ilacı kullanıyorum. Babam da insülin kullanıyor. Doktorum bana da insüline geçelim dedi. Erken değil mi? İnsülin bağışıklık yapmaz mı?
Hayır. İnsülin, alışkanlık yapmaz. İnsülin, şeker hastalığının doğal tedavisidir. Şeker hastalığında insülin eksikliği, çalışma kusuru vardır.
Yani olmayanı yerine koymak demektir. İnsülin ihtiyaç olduğundan kullanılır. Bu yüzden alışkanlık yapmaz. İnsülin tedavisinin diğer tedavilere göre avantajları da oldukça fazladır. Bu yüzden boşuna korkup kendine zarar verme. Zaten korkular da kan şekerini yükseltir. Şeker hastalığının şikayet olmasa bile yapılması gereken tetkikleri vardır. Onları düzenli yaptır. Organ hasarı başlamışsa insüline geçmediğin sürece zarar artar. Bu işin yaşı olmaz.