DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Kasım 2017

Erkeklere erken uyarı

7 yıldır evliyim. Erken boşalma sorunum var. Ne önerirsiniz?
Cinsel ilişki öncesi halin erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir.
Performansın azalacağı düşüncesiyle devam eden, 'performans anksiyetesi' dediğimiz evham, başarısızlığın en büyük sebebidir. Stres-depresyon ve kullandığın ilaçlar da cinselliğe etki eder. Eşinin olumsuz tavrı, ona karşı şevkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları hallet. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir.

Hocam şekerim sınırda çıktı. Doktor diyetisyene gönderdi. Diyete başladım. Çayı-kahveyi kesinlikle şekersiz içemiyorum. Tatlandırıcı kullansam olur mu?
Tabii ki tatlandırıcısız da yapabilirsin. Ancak biz şeker hastalarının şeker tadını özlemelerini önermiyoruz. Uzun süre tatlandırıcı kullanmak hala araştırılan bir konu. Yine de çok istiyorsan sık sık tüketmemen gerektiğini hatırlatıyorum. Sadece şeker yememek yetmez. Kan şekerini hızlı yükselten incir, muz gibi meyvelerden de çok ve sık yememek lazım.

İKİ AYDIR EVLİYİM AMA...
Hocam 2 ay önce evlendim. Eşimle birbirimizi seviyoruz. Ama hala birlikte olamadık. Korktuğum için ben fırsat vermedim. Ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen yardım edin.
Bu durumla sık karşılaşıyoruz. Yani sana has bir durum değil. Evlenene kadar düzenli, sağlıklı ve doğru bilgi alınmıyor. Anneler kızları ile her şeyi konuşmuyorlar. Sonunda da senin gibi sıkıntıya düşen eşler ve gerilen aileler ortaya çıkıyor. Aslında doğrusu güvendiğin aile hekimine, iç hastalıkları uzmanı, üroloji-kadın doğum uzmanına gidip birlikte konuşmalısın.
Öğrenmelisin. Bekleyince bilgi edinemezsin. Uygulama yapamazsın.
Sorunun çözülmez, üzülürsün. Doğal bir süreç bu. Annenle de konuşmalısın.
Evlilik deneyimi olan arkadaşların da bu konuda tecrübelerini seninle paylaşabilirler. Birinci prensip korkmamaktır.

Hocam ben 72 yaşındayım. Guatr için doktora gittim. Bazı tahliller yaptırdım ve ANTİ-TPO değerim 140,42 çıktı. Bunun yüksek olması ne gibi rahatsızlıklara yol açar ve bunun tedavisi nedir? Tedaviyle düzelir mi?
Bu test 'otoimmün hastalıklar' dediğimiz hastalıklarda yükselen bir testtir.
Otoimmün hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savaş oluşur. Vücudumuz tiroit bezini yok etmek için çok miktarda Anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroit bezine bağlanarak tiroit hücrelerini harap ederler.
Bu arada tiroit bezine birçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroit hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroit hormon yetmezliği ortaya çıkar. Hashimoto tipi tiroit iltihabını yok edecek bir tedavi şekli veya hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yolu maalesef yok.

3 ay önce sarılık oldum. Safra kesemi aldılar. 3 gün önce karnım ağrıdı. Yine sarardım. Başka taş mı var? Yemeklerime dikkat etmedim. Ondan olabilir mi?
Safra kesesi taşlarının safra kanallarına yuvarlanarak kanalı tıkamasına bağlı sarılık hastalığı olmuşsun. Ameliyat sonrasında çeşitli darlık ve tıkanmalara bağlı sarılıklar tekrar meydana gelebilir.
Karaciğer içindeki safra yollarının taş yapmış olması söz konusu olabilir.
Ayrıca hepatit mikroplarına bağlı sarılıklarda her bedende meydana gelebilir.
Kan hastalıkları, bazı ilaçlar da sarılığa neden olan durumlar yaratabilir. Bunun için kanıksayıp kendini ihmal etme.
Ameliyattan sonra perhiz yapman lazım.
Az ve sık beslen. Sulu gıdalar tüket. Gaz yapıcı besinlerden kaçın. Et ile yapılan yemeklere yağ ekleme. Yemekleri ızgara, haşlama veya fırında pişirip tüket.