DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Nisan 2017

‘Tüpleri bağlatmak’ ne demek?

6 yıldır evliyim. 2 çocuğumuz var. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Hapı içince kusuyorum. Doktor 'Tüplerini bağlatabiliriz' dedi. Bu ne demek?
Çocuk olması için kadının yumurtasının rahime gelmesi gerekli. Yumurtanın geldiği kanala tüp deniyor. Ameliyatla bu tüpler bağlanır. O zaman yumurta rahime gelemez. Erkeğin spermi rahime ulaşsa da yumurta olmayınca gebelik olmaz. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder.
Gebelik ihtimali çok nadirdir.
Anne sütüne zararlı etkisi yoktur.
Merak edilecek bir tarafı yoktur.

61 yaşındayım. Tansiyonum çok yükseliyor. Doktorum akşam içmem için yeni bir tansiyon ilacı verdi. 'Prostata da iyi gelir' dedi. Akşam alınca bayıldım. Acile kaldırmışlar. Ne yapayım?
Tansiyon ilaç ayarlamaları takip gerektirir.
Bahsettiğin ilaç grubu etkili bir ilaç grubudur.
Yalnız ilk alındığında yatar halde alınması genelde tavsiye edilir.
Sen mi duymadın, doktorun mu söylemedi yoksa eczanede mi gerekli açıklama yapılmadı muallak. Ancak yan etki ihtimali gerçek olmuş. Her şeye rağmen ilaç yazılırken, alınırken yetkililere ayrıntıları sorun. Sorarken de dinleyin. Şimdi tansiyonlarını ölç.
Şikayet olduğunda ve şikayetsiz dönemde sakin dinlenmiş halde sabah-akşam liste yap. 16/10'u geçerse kullandığınız dil altı ilacını doktoruna yazdır. Yanında bulunsun. Ona göre yeni bir ilaç önerelim.
Sen yine iç hastalıkları uzmanına git.

Karın ağrım oldu. Ultrasonda 'Pankreas kisti var. Karın ağrın gazından' dediler. Çok korkuyorum. Hastalığım kötüleşir mi?
Pankreas kistleri çeşitlidir.
Her kist kötüleşmez. Alkol kullanıyorsan kesinlikle bırak.
Kolesterol ve yağların yüksekse hemen tedavi ettir. Beslenmen ilaçlar kadar kıymetli fayda sağlar.
Stres-sıkıntı-evham yaparsan işler iyice karışır. Daha çok basit kistler görürüz. Öncelikle ultrason ve gerekirse farklı görüntülemeler yaptırmalısın. Gastroenteroloji uzmanı-iç hastalıkları uzmanı ve genel cerrahi uzmanı bir arada değerlendirir.