DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Ağustos 2016

Fotokopi listeyle diyet olmaz

Boyum 162 cm, kilom 89. Yaşım 21. Sivilcelerim için doktora gittim. 'Çok şişmansın' dedi. Arkadaşım kitaptan liste almış. Zayıflamış. Ben de fotokopi çektirdim. Bu hafta perhize başlıyorum. Adetlerim iyi. Nelere dikkat edeyim?

Başkasının yaptıkları başkasını bağlar. Doğru zayıflamak için doğru şeyler yapmalıyız. Bence önce kendini tanı. İç hastalıkları uzmanına en az bir kez muayene ol. Kilo almanın sebebi arkadaşından farklı olabilir.
Çözümü de farklı hale gelebilir.
Kilo vermeye yönelik oluşturulan programlarda asıl amaç, kişinin sağlığını koruyarak vücudumuz için gerekli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirebilmektir. Diyet önerileri kadar hareket etmek de çok önemlidir. İyi şanslar.

25 yaşındayım. Kabızlık sorunum yok. Fakat yemek ve su içtikten sonra karnım şişiyor. Yoğurt faydalı mı? Kahvaltıda margarin yiyorum. Sakıncası var mı?

Anlattıklarına bakılırsa sadece fazla gaz var. Hava yutmayla olabilir.
Burun tıkanıklığı, stresli kişilik yapısı, hızlı yemek yeme iyi çiğneyememe, çok çay içme, gazlı içecekler ve yiyecekler tüketme, çerez gibi hava yutturan atıştırmalıklar tüketme, sakız çiğneme gibi durumlarda böyle olur. Bunları düzene sok.
Yoğurt muhteşem bir gıdadır.
Günde 1 su bardağı kadar yoğurt mutlaka tüketilmeli. Katı yağlar sağlığımız için riskler taşıyabilir.
Kahvaltıda zeytinyağı bulundur.

Sol kolum ağrıyordu, hastaneye gittim. 'Boyunda kireçlenme var' dediler. Hastalığım boynumdaysa kolum niye ağrıyor?

Boyun kireçlenmesi boyun omur eklemlerinin yıpranıp, aşınmasıyla oluşur.
Boyunda bu değişiklikler 20-30'lu yaşlarda başlayarak ilerler. Genellikle şikayete neden olmaz. Eklem kenarlarından büyüyen yeni kemik oluşumları boyun hareketleri sırasında sinir köklerine bası yapabilir.
Sonuçta, sinirin yayılım alanı boyunca (omuz ve kollarda) ağrı oluşabilir. İleri olgularda, vücudun alt kısmında güçsüzlük ve duyu kaybı gelişebilir. Yani tedbir almazsan tedavi ameliyata kadar gidebilir.